Kinesiska elbilen Aiways U5 klar för Europa

Kinesiska elbilstillverkare Aiways har blivit godkänt för den europeiska marknaden. Deras första elbil U5 kommer att rulla på våra väger redan nästa år.

Aiways U5 är en SUV-elbil i mellanklasssegementet, en av Europas mest populära bilstorlekar för tillfället. Batterietpaketet på U5 ligger på 65 kWh. Det ska vara full tillräckligt för en räckvidd på 503 km, dock enligt den gamla generösa körcykeln. Elbilen ska gå att snabbladda från 30% till 80% på 27 minuter.

Mot en förhöjd leasingavgift kommer det vara möjligt att utrusta bilen med ett extra batteripaket som enkelt ska kunna eftermonteras – och även troligtvis efterdemonteras när det inte behövs. Det extra batteripaketet ska ge en boost på omkring 120 km.

Extra batterpaket ger extra räckvidd

Bilen kommer vara utrustad med funktioner för automatisk kökörning, adaptiv farthållare och automatisk parkering. Bilen håller sig automatiskt uppdaterad med senaste mjukvaran.

Bilen är utrustad med vad Aiways kallar ”AI-teknik”. Bilen kan bland annat känna igen föraren, genom ansiktsigenkänning och ställer därefter in bilens inställningar efter föraren och kan till exempel spela dennes favoritlåtar. Genom bilens app kan du styra klimatanläggningen, hålla koll på att dörrar och fönster är stängda. Den kan också nyttjas för att övervaka omgivningen kring bilen med hjälp av bilens kameror och hjälpa dig hitta bilen om du tappar bort den.

Aiways räknar med att U5 ska börja levereras nästa år. Redan nu kan du dock lägga en reservation. Priset är i dagsläget okänt, men tidigare spekulationer har gett en riktlinje på under €40 000.

Som ett styrkeprov körde Aiways två U5 hela vägen från Kina till motormässan i Frankfurt, via en omväg via Norge. En körning som uppskattas till dryga 1500 mil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.