Kinesiska biltillverkaren GWM lägger ner sitt Europa-kontor

Det kinesiska elbilsmärket Ora genomförde i våras några strategiska förändring tillsammans med hybridbilsmärket Wey i slutet på förra året. Beslutet var att att satsa allt på ett varumärke, och därmed flytta in de två märkena närmare koncernmärket Great Wall Motors.

För Ora 3 blev exempelvis det nya namnet GWM Ora 3. Men nu blåser förändringens vindar igen genom Great Wall Motors. Nu kommer uppgifterna om att det europeiska huvudkontoret i München läggs ner, och istället tas Europa-verksamheten upp av huvudkontoret i Kina.

Tyska tidningen Frankfurter Allgemeine skriver att de 100 anställda i München varslats om uppsägning. Tidningen talar om ”stora förluster” som GWM just nu lider på grund av svag efterfrågan på elbilar i Europa.

GWM motiverar också uppsägningsvågen med EU:s planerade importtullar på kinesiska elbilar, som potentiellt kan träda i kraft redan i sommar. ”Dessa gör det ännu svårare att minska förlusterna”, sades det. 

Trots uppsägningen finns det däremot inga planer på att dra sig tillbaka från Europa, uppger GWM. Återförsäljarleden finns kvar, och garantitjänster och reservdelsförsörjningen uppges vara säkrad enligt tidningen. ”Verksamheten fortsätter som vanligt” heter det.

Next GWM Ora kan dröja.

Fortsatta expansionsplaner är dock för tillfället pausade. Det inkluderar bland annat nylanseringen av andra modeller. Bland annat drabbar det lanseringen Next GWM Ora som designmässigt liknats vid en liten Porsche Panamera.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.