Kinas svar på mikromobilitet blev den mest sålda elbilen i augusti

Elbilen Hongguang MINI EV är precis som namnet tyder, en mycket liten elbil. Bilen är ett samarbete mellan amerikanska GM och de två kinesiska bolagen SAIC Motor Corp och SGMW och lanserades i somras.

Honguang Mini EV är bara 2917 mm lång, 1493 mm bred och 1621 mm hög. Batteriet på 9,2 kWh ger en räckvidd på 12 mil. Den har två dörrar och har plats för fyra personer utan bagage. Med fällda baksäten kan den dock lasta 740 liter. Den är ett svar på den senaste trenden för utsläppsfri mikromobilitet i Kina.

Även prislappen är liten. Bilen kostar endast 28 800 yuan, eller motsvarande 37 000 svenska kronor. I augusti blev den Kinas mest sålda elbil med 15 000 leverade bilar. Det kan jämföras med Tesla Model 3 som då var Kinas andra mest sålda modell, med 11 800 levererade bilar.

Modellen kan på sätt och vis liknas vid den svenska mikromobilitetssatsningen Uniti One som just nu kämpar sig genom coronakrisen. Uniti One spelar dock i en helt annat prisklass, med ett startpris på 224 000 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.