Kinas oljejätte: Bensinförsäljning har nått toppen – satsar på laddstationer istället

Nyöppnad laddstation från Sinopec i Longyan.

Kinas stora oljebolag Sinopec har meddelat att bensinförsäljningen i Kina antagligen har nått sin topp i år. Det två år tidigare än vad företaget först angav i en prognos förra året. Anledningen är den stora mängden elbilar som nu börjat rulla på de kinesiska vägarna.

På bara tre år har andelen laddbara bilar i försäljningen ökat från 6 procent till 38 procent. Det finns inte heller några tecken på att det kommer att avta. Det ger ett tydligt avtryck i efterfrågan på bensin i landet.

Efterfrågan på bensin till motorcyklar, mopeder och trehjulingar har sedan tidigare minskat i landet efter att allt fler drivs av el. Nu har alltså personbilar också nått samma milstolpe med en stor påverkan. Den totala personbilsflottan i Kina består nu av över fem procent laddbara bilar.

Den minskade efterfrågan på bensin är så klart något som Sinopec också arbetar med proaktivt. Företaget ska ställa om till mer hållbara energilösningar. Sinopec har ett uttalat mål att främja tillväxten av laddningsinfrastruktur i landet.

Det inkluderar både snabbladdare men också stationer där elbilister kan byta till fulladdade batterier. På vissa håll har Sinipec ett partnerskap med Nio som just specialiserat sig med sina Power Swap-stationer.

I början av året hade Sinopec 1295 stationer med snabbladdare eller batteribytesstationer. Nu ett halvår senare är det antalet 2650 stycken. Det inkluderar både laddstationer och bytesstationer för både personbilar och tung trafik.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.