Kina stoppar nybildad priskartell på elbilar

Igår kom nyheten om att 16 tillverkare av elbilar i Kina ingått en pakt om att sluta priskriga med varandra. Det efter en lång period av ökad konkurrens och prispressande av nya elbilar.

På initiativ av branschorganisationen CAAM kom de 16 biltillverkarna överens om att ge varandra schysstare konkurrensvillkor genom att bland just reglera sin prissättning. Bland tillverkarna som signerade avtalet ingick bland annat Tesla, Xpeng, Nio och Geely.

Nu stoppas delar av överenskommelsen av den kinesiska staten. CAAM skriver på sin webbplats att överenskommelsen om ett prissättningslöfte bryter mot Kinas konkurrenslag. Därför har man nu strukit just den punkten i avtalet. Något som bevittnades av tjänstemän från Ministeriet för industri och informationsteknologi.

Kvar är ändå att par punkter i överenskommelsen som ska ge en schysstare bransch som helhet. Det inkluderar löften om att inte överdriva sina produkter i marknadsföringen, en fortsatt strävan efter en hög kvalitetsnivå och att värna om kunderna. Dessutom ska biltillverkarna ta ett socialt ansvar, bygga förtroende och inte ta onödiga risker som kan äventyra den nationella ekonomin.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.