Kina ska bli störst på elbilar, staten satsar hundratals miljarder

LeEcos koncept på en självkörande bil, som visas på bilmässan i Peking.

Kinas regering ser allvarligt på utsläppen som bensinbilar orsakar. Enligt direktiv från det styrande Kommunistpartiet är den enda framtiden för landets biltillverkare eldrift, för att minska landets oljeimporter och hantera smogproblem.

Enligt finansbolaget UBS har kinesiska myndigheter spenderat omkring 114 miljarder kronor på en eldriven bilindustri. Det har lockat ytterligare finansiärer som mer än dubblat summan.

Flera kinesiska storföretag bedriver forskning på området. Baidu, Alibaba, Tecent och Xiamoi är ett av flera företag som stöder flera projekt. LeEco är ytterligare ett, som också är bland det företag som hunnit längst. I fjol visade de upp en egen självkörande konceptelbil.

Din bil blir en tjänst istället för produkt

LeEco beskrivs idag som kinas svar på Netflix eller Spotify. De tillhandahåller streamingtjänster, molntjänster och tillverkar tv och mobiltelefoner. Och snart också kanske elbilar.

Enligt en intervju till Reuters präglas Jia molnbaserade tänk även hans vision av framtida bilar. Att vinsten ligger i tjänster. Han förutspår att bilarna i framtiden kommer vara självkörande, uppkopplade och på lång sikt gratis.

Li Bin, grundaren för ett annat kinafinansierat företag med säte i Californien USA, har i ett uttalande till Wall Street Journal sagt att det är enkelt att bygga en billig och lyxig elbil. Elmotorn och batterier är enkla konstruktioner. Och tekniken blir billigare.

Kina har en efterfrågan

Kina har skapat en enorm efterfrågan på elbilar, de har byggt laddningsstationer, subventionerat priserna, och tagit bort väntetiden för nyregistreringar. Likaså behöver en elbil inte ta hänsyn till bilfria dagar och andra restriktioner som bensindrivna bilar är drabbade av.

Tillgången är dock fortfarande ett problem, ett exempel är Tesla Model X som säljs för två miljoner på den gråa marknaden.

 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.