Kina nu världens största exportör av bilar – många elbilar

BBC News rapporterar att Kina nu blivit världens största bilexportör. Under årets första kvartal har Kina exporterat 1,07 miljoner bilar vilket är en ökning med 58 procent mot förra året. Därmed har Kina petat ner Japan från förstaplatsen. Japans bilexport har bara ökat med sex procent under samma period.

Att Kinas export ökar beror delvis på en ökad efterfrågan på elbilar från globala marknader, men också ökad försäljning till Ryssland. Exporten av laddbara fordon ökade med mer än 90 procent under perioden. Runt 40 procent av alla exporterade bilar var just laddbara.

Belgien, Australien och Thailand var de främsta destinationerna för laddbara fordon från Kina. Ser man till alla bilar oberoende av drivlina är dock Ryssland det mottagarland med störst volym.

De största exportörerna av ladddbara fordon på den kinesiska marknaden är MG och BYD, skriver rapporten. På tredjeplats kommer Tesla.

Att Belgien sticker ut på listan beror helt enkelt på att de flesta båttransporterna med bilar för vidare distribution ut i Europa angör hamnen Zeebrygge som ligger i Belgien.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.