Kina har svårt att frakta elbilar till Europa

Kinesiska elbilstillverkare har drabbats av logistikproblem i Europa. Det råder brist på transportfartyg att skeppa hit elbilarna med, berättar fordonsanalytikern Matthias Schmidt för SR Ekot.

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med kapacitet på marknaden för att transportera dessa fordon till Europa, säger Matthias.

Orsaken till bristen beror på att många fartyg skrotades under pandemin. Nu ökar efterfrågan och då finns det helt enkelt inte tillräckligt med fartyg. Nya är beställda men det kommer dröja innan de är klara.

Kinesiska elbilstillverkare har tagit allt större marknadsandelar under de senaste åren, men nu har den andelen stagnerat någonstans runt åtta procent av den totala elbilsmarknaden.

– De kan helt enkelt inte skeppa fler bilar, förklarar Mathias.

Till följd av bristen har också kostnaderna för båttransporterna ökat och nått rekordhöga nivåer. Det kan kosta upp till 1,2 miljoner kronor per dag.

Mathias beskriver en allmän oro på marknaden. Fraktproblemen i kombination med nya höga importtullar kan göra att de kinesiska elbilstillverkarna istället börjar tillverka elbilar lokalt i Europa istället.

Via SR Ekot.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.