Kina granskar våldsam dödsolycka med Tesla Model Y

En stillbild från filmen som nu sprids över nätet.

I början av november fångades en Tesla Model Y på film i en våldsam olycka i kinesiska Guangdong. Den dramatiska videon har toppat diskussionerna på den kinesiska sociala medie-plattformen Weibo under helgen. Den har nu också fått spridning på sociala medier i vår del av världen.

På övervakningsfilmer syns det hur föraren parkerar sin Tesla utanför familjeföretaget. Plötsligt accelererar Teslan av okänd anledning och kör iväg i hög fart.

På filmerna syns det hur bilen rusar fram på den trafikerade gatan och hur föraren parerar för att undvika andra trafikanter efter bästa förmåga. Olyckligtvis träffar föraren flera medtrafikanter vilket dödar två och skadar tre personer. Färden slutar med att bilen kraschar in i en byggnad och stannar. Föraren ska ha överlevt olyckan.

Tesla och den kinesiska polisen samarbetar för att utreda orsaken bakom olyckan, rapporterar Reuters. Det är idag oklart vad som orsakade olyckan. Tesla uppmanar via en kommentar till Reuters att inte tro på ”rykten”.

Reuters skriver att Tesla har kommenterat att övervakningsfilmerna visar att bromsljusen inte lyst, och fordonsdata visar att föraren inte ska ha tryckt på bromspedalen under den dramatiska färden.

Accelerationspedalen ska dock ha varit nedtryckt, och föraren ska också ha försökt trycka på knappen för parkeringsbromsen fyra gånger (rapporterar Tesmanian).

– Polisen söker för närvarande en tredjepartsbedömningsbyrå för att identifiera sanningen bakom olyckan och vi kommer aktivt att tillhandahålla all nödvändig hjälp, skriver Tesla i ett meddelande.

Fotnot: Jag väljer att inte länka till videon, då den visar människor som blir påkörda.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.