Kia ökar sina satsningar på elbilar

Kia EV3 och EV4 intill EV5, EV6 och EV9.

Kia slog förra året försäljningsrekord i Europa med 572 297 sålda bilar, där andelen laddbara uppgick till 37,9 procent. Nu ska Kia växa ännu mer och med det skruvar man upp ambitionerna för sin elbilsstrategi.

– Jag kan stolt konstatera att vi ligger i frontlinjen som leverantör av hållbara mobilitetslösningar, sade Marc Hedrich, CEO och President Kia Europe, i förra veckan när 2 900 Kia-återförsäljare från 41 länder var samlade i Berlin.

Det nya målsättningen är att Kia siktar på att en årsvolym på 800 000 fordon sålda i Europa under 2028. Dessutom ska den vara laddbar till 85 procent. Ho Sung Song, VD för Kia Corporations beskrev samtidigt den europeiska marknaden som en viktig marknad till att bli ”en världsledande leverantör av hållbara mobilitetslösningar”.

Kias officiella hållning är att Europa är en framtidsmöjlighet när det gäller laddbara fordon. Både Kia EV6 och EV9 har mottagits väl och i höst är det säljstart för Kia EV3.

Fler elbilar på gång

Kia EV4.

Under de kommande åren planerar Kia för flera nya helt eldrivna modeller. Däribland Kia EV2, Kia EV4 och EV5 på de större marknaderna, vilket inkluderar Europa, USA och Sydkorea.

Vid sidan av personbilarna finns också Kias koncept på eldrivna transportbilar som ska bli verklighet. Det så kallade PBV (Platform Beyond Vehicles) kommer att ligga till grund för flera eldrivna transportbilar, där den medelstora Kia PV5 ska lanseras med produktionsstart 2025. Den större Kia PV7 kommer sedan 2027.

Bonusvideo – jag kollar in Kia EV3:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.