Kia och Hyundai visar upp solpaneler till bilen

Hyundai och Kia ska lansera solpaneler på utvalda bilar i sitt sortiment. Först ut kommer tillverkarnas hybridbilar vara. Det halvtransparenta soltaket ska kunna generera elektricitet motsvarande 30-60 procent av batteriets kapacitet under en dag.

Solpanelerna är gjorda av silikon och är extremt lätta. De kan också med enkelhet integreras med bilens befintliga panoramatak. Det är dock ett tag kvar till att solpanelerna når tillverkarnas renodlade elbilar.

Kommer i tre versioner

Denna förstaversion är framtagen till hybridbilarna och kommer under 2019. Nästa generation kommer vara till fossilbilarna och därefter kommer man ta fram en tredje version till de renodlade elbilarna. Prioriteringen är att i första hand minska bränsleförbrukningen.

”I framtiden kan vi förvänta oss många elektricitets-skapande teknologier i våra bilar. Solpanelstaket är bara den första av dessa, och det betyder att en bil inte längre passivt konsumerar energi, den kommer aktivt producera det”, säger Jeong-Gil Park, chef på Hyundai Motor Groups Teknik- och Designavdelning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.