Kia och Hyundai presenterar ny elektrisk plattform: Över 500 kilometer i räckvidd och 350 kW snabbladdning

Idag presenterar Hyundai Motor Group en helt ny elbilsplattform för nästa generations elbilar. Den nya plattformen E-GMP kommer resultera i 23 nya renodlade elbilar med en räckvidd på över 500 kilometer. Prestandamodellerna baserade på den nya plattformen kommer klara 0–100 km/tim på under 3,5 sekunder och ha en toppfart på 260 km/h.

Både Hyundai och Kia kommer nyttja den nya plattformen. Bland de första modellerna, som presenteras närmre först nästa år, är Hyundai IONIQ 5 och Kia CV (arbetsnamn).

– Redan i dag är våra framhjulsdrivna elbilar från Hyundai och Kia några av de mest effektiva i sina segment. Med E-GMP, baserad för bakhjulsdrift, tar vi vårt tekniska försprång till ett segment där kunderna förväntar sig både utmärkta köregenskaper och enastående effektivitet, sade Albert Biermann, President och Head of R&D Division, Hyundai Motor Group.

Även inom laddning gör man stora tekniksprång. Plattformen får en kapacitet på upp till 800V som standard, vilket ska möjliggöra snabbladdning på upp till 350 kW. I praktiken kommer en elbil på den nya plattformen att kunna snabbladda till 80 procent på 18 minuter.

Snabbt att ta fram nya modeller

Den nya modulbaserade plattformen ska möjliggöra för Hyundai och Kia att snabbt kunna ta fram nya modeller i de flesta fordonsegmenten. Som några exempel nämner Hyundai/Kia sedaner, suvar och crossovers. Dessutom lovar man mer underhållande köregenskaper och bättre stabilitet i höga hastigheter genom en optimal viktfördelning mellan fram- och bakvagn i kobination med en låg tyngdpunkt.

Plattformens ombordladdare har också stöd för dubbelriktade energiflöden. Det innebär att elbilen kan driva andra elektriska apparater, och till och med kunna ladda en annan elbil. Den nya V2L-funktionen kan leverera upp till 3,5 kW med effekt och kan samtidigt driva en mellanstor luftkonditioneringsmaskin och en TV på 55 tum i upp till 24 timmar.

Både Kia och Hyundai satsar stort på eldrivna bilar. Kia har som mål att öka försäljningsandelen av elektrifierade fordon till totalt 20 procent till 2025. Nyligen visade Kia upp en tidig bild på sju dedikerade elbilar som ska släppas fram till 2027. Som en del av visionen för elektrifierade fordon lanserade Hyundai sitt dedikerade elbilsmärke IONIQ i augusti, vilket inkluderar tre dedikerade elbilsmodeller, IONIQ 5, 6 och 7 till 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.