Kia e-Niro och Tesla Model 3 vinnare: Miljöbästa Bilar 2019

Gröna Bilister har nominerat 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019. Nu har en jury gått igenom bidragen och utsett två bilar som vinnare. Elbilen Kia e-Niro är bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi och Tesla Model 3 är det bästa valet för företaget.

Grundkravet för de nominerade elbilarna var att de skulle vara fossiloberoende, energieffektiva och säkra. En expertjury bestående av sex personer med specialistkompetens utsåg sedan sina favoriter.

En viktig faktor vid bedömningen var också klimat- oh miljöpåverkan vid biltillverkningen. Här gavs extrapoäng för tillverkare som kommit långt i arbetet med hållbarhetsarbetet och livscykelanalyser av fordon.

Juryns motiveringar

  • Kia e-Niro har så lång räckvidd och så snabb laddning att nästan ingen kan avvisa eldrift längre, så rimlig prislapp att den snabbt blir lönsam jämfört med motsvarande förbränningsmotorversioner, så goda garantier att även den oroligaste bör bli lugnad, så goda prestanda att ingen kan behöva mer och så goda utrymmen att den räcker och blir över även för den aktiva familjen. Därför är Kia e-Niro Miljöbästa Bil 2019 för privatpersoner.”
  • Tesla Model 3 är mer än marknadens just nu bästa elbil. Den är också en signal att man vill vara en del av transportsektorns omställning, att man med sin egen bil vill vara beredd när fordon blir självkörande och delade, och att man är beredd att hjälpa omvärlden på traven i sin omställning. Därtill är den underbar att köra, energieffektiv, har ett väl utbyggd laddinfrastrukturnät samt en räckvidd som gör att långresor inte är något problem. Den finns också med fyrhjulsdrift och fungerar även som dragbil. Därför är Tesla Model 3 Miljöbästa Bil 2019 för företag och förmånsbilister.”

Två hedersutnämnanden för bra livscykelanalyser gick också till:

  • Till Audi för en föredömlig och offentligt tillgänglig livscykelanalys av Audi A3 g-tron, samt för arbetet att minimera klimatpåverkan vid tillverkningen av Audi e-tron
  • Till Renault för föredömlig livscykelanalys av Renault Zoe, samt för pionjärinsatsen att lyfta livscykelanalys av elbilar offentligt

Elbilarna rankas med poäng i flera olika kategorier, totalsumman räknas sedan ihop. Topp tre i respektive kategori för Miljlöbästa Bil 2019 blev:

Privat
1) Kia e-Niro (el) 24 poäng
2) Renault Zoe (el) 20 poäng
3) Hyundai KONA electric (el) 18 poäng
3) Nissan Leaf (el) 18 poäng

Företag
1) Tesla Model 3 (el) 33 poäng
2) Kia e-Niro (el) 15 poäng
3) Skoda Octavia G-TEC (fordonsgas) 14 poäng

Juryn bestod av: Alrik Söderlind, chefredaktör, Auto Motor & Sport; Anders Kullgren, trafikforskningschef, Folksam; Anna Pettersson, tidigare stationschef, numera systemförvaltare, Opus Bilprovning; Anne Sörensson, projektledare Grön Trafik, Östersunds kommun; Eva Sunnerstedt, enhetschef, Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad och Mattias Goldmann, VD, Fores med 2030-sekretariatet.

En rapport om hur utmärkelsen gick finns att läsa hos Gröna Bilister.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.