Kartläggning: Enklare snabbladdning innebär kortläsare, QR-koder och ibland fortfarande appar

I förra veckan kom beskedet att 12 stycken laddoperatörer i en överenskommelse beslutat att man ska kunna betala med ett vanligt betalkort vid snabbladdare. I praktiken låter det enkelt och smidigt.

Men det är långt ifrån alla operatörer som kommer att utrusta sina snabbladdare med en fysisk kortterminal. Något som en bred uppfattning antytt och hade varit den enklaste lösningen för användaren.

För att förstå det är det viktigt att titta på vad överenskommelsen innebär. Det är att elbilisten nu kan ladda vid en snabbladdare utan att först registrera sig hos operatören och att betalningen kan göras med ett betalkort. Den andra punkten är också att priset ska vara tydligt och lättillgängligt innan laddningen påbörjas.

Överenskommelsen säger inget om att det måste finnas en fysisk kortläsare på laddaren. I de fall där det inte finns en fysisk kortläsare kan elbilisten istället kunna betala med en virtuell kortläsare på en webbsida, eller i en app.

Fortfarande en aning krångligt – men kravet på att skapa ett konto, beställa hem laddbrickor eller komma ihåg lösenord slipper kunden.

Kartläggning: Så agerar operatörerna

Vid en frågerunda med de 12 operatörerna så är variationen stor på hur man tänker uppfylla kraven i överenskommelsen. Endast några få operatörer har redan, eller planerar att utrusta sina snabbladdare med en fysisk kortterminal.

OKQ8 gör det enklast

Den mest smidiga vägen framåt står OKQ8 för i sitt nya nätverk av snabbladdare som de påbörjade utbyggnaden av i december 2021. OKQ8 har utrustat alla snabbladdarna med en fysisk kortterminal. Dessutom håller OKQ8 samma pris oavsett om du väljer att betala som oregistrerad kortbetalare eller som registrerad användare i företagets laddningsapp.

Blippa kortet hos E.ON

E.ON tillhör också en av de operatörerna som utrustar sina snabbladdare med en fysisk kortterminal. Något som ska finnas på alla snabbladdare redan idag, enligt företaget. Däremot kan det förekomma en merkostnad för kunden i form av transaktionsavgifterna vid kortbetalning som läggs på kunden.

Circle K har QR-kod

Circle K har också börjat rullat ut ett brett nätverk av snabba snabbladdare vid sina drivmedelsstationer. Till den satsningen har man valt en virtuell kortterminal för den som vill betala utan att registrera ett konto. Elbilisten läser av en QR-kod, vilket öppnar en webbsida där användaren fyller i sina kortuppgifter. Idag är det 1 krona dyrare per kWh än om användaren registrerar ett konto i Circle K:s app.

I Danmark testar Circle K just nu också kortbetalning med en fysisk kortläsare, men en eventuell implementering är inte bestämd i dagsläget.

Mer kräver app

För att ladda hos Mer måste användaren fortfarande ladda hem operatörens app. I appen erbjuds en möjlighet att använda en virtuell kortläsare utan att vara medlem. Användaren måste själva leta upp laddaren i appen. Man kommer inte erbjuda en vägledande QR-kod på laddarna. Priset är något högre än om man väljer att registrera sig som kund och väljer något av företagets olika abonnemang.

Recharge har QR-kod

Laddnätverket Recharge driver vad de kallar ett öppet laddnätverk där de har ett 20-tal tjänsteleverantörer som hanterar och sköter betalningen. Recharge har under de senaste två åren erbjudit virtuell kortbetalning via QR-kod utan krav på medlemskap till de som inte vill använda någon av tjänsteleverantörerna.

Det pågår också ett antal piloter med fysisk kortbetalning av olika fabrikat men Recharge säger att det är för tidigt för att säga om detta är något man kommer erbjuda i stor skala.

Gävle Energi kör på QR-kod

Energibolaget Gävle Energi kommer initialt enbart att erbjuda en lösning med en QR-kod. Användaren scannar koden, kommer till en webbsida med prisuppgifter där denne kan ange kortuppgifter utan krav på medlemskap. Prissättningen är samma oavsett betalval. Gävle Energi ställer sig också skeptiska till en fysisk kortläsare då det innebär merkostnader som kommer drabba slutkunden.

App hos Göteborg Energi

På snabbladdarna hos Göteborg Energi kommer det fortfarande krävas en app. På laddaren scannar elbilisten av en QR-kod med hjälp av appen och startar sedan laddningen genom att fylla i sina kortuppgifter. Att registrera ett medlemskap i appen är frivilligt.

Övriga operatörer

Vattenfall InCharge meddelar att de arbetar med att konkretisera de olika delarna i överenskommelsen men att det är lite för tidigt att besvara frågorna just nu.

Ionity lovade att återkomma med ett par kommenterar, men gjorde sedan inte det. Preem, ST1 och Mälarenergi som ingår i överenskommelsen tillfrågades också, men besvarade inte alls mina förfrågningar.

Framtiden blir ännu bättre

Arbetet med automatiserade betalningslösningar som Plug & Charge eller Autocharge kommer bli nästa stora steg som förenklar vardagen för elbilister. Här identifierar sig bilen direkt med laddaren genom laddningskabeln och debiteringen sker sedan till kundens förvalda konto.

Många nya laddare är idag framtidssäkrade för tekniken. Det som behöver komma på plats är samarbeten mellan laddtillverkare, biltillverkare, operatörer och förslagsvis en nationell oberoende aktör som håller ihop alla pusselbitar som tekniken kräver.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.