Kan Europa få Tesla Model Y innan nya fabriken i Berlin står klar? Kanske!

Försäljningen av SUV:en Tesla Model Y går bra i både USA och Kina. Nästa år hoppas Tesla på att det ska bli världens mest bästsäljande bil. Trots det har man inte startat försäljningen i Europa. Här väntar man in att den nya fabriken strax utanför Berlin ska stå klar där europeiska Model Y ska tillverkas.

Nu uppger ”väl insatta” källor att Model Y-leveranserna kan starta före det att fabriken är klar. Enligt Morten Grove, hobbyspårare av Teslas globala leveranserna, kommer Tesla att leverera Model Y redan under kvartal tre. Det rör sig då om bilar tillverkade i Kina.

Tesla har inte kommenterat officiellt och Model Y är fortsatt planerad för ”uppskattad leverans i slutet av 2021” enligt hemsidan. Morten uppger dock att hans källa är ”extremt pålitlig och väl insatt. Källan har levererat bra information innan”.

Model 3 Long Range pausad i kvartal tre

Om Tesla Model Y kommer på import till Europa redan under kvartal tre kan det möjligtvis förklara andra oklarheter i Teslas portfölj. Nyligen när Tesla uppdaterade leveranstiderna för storsäljaren Model 3 Long Range i Europa hoppade man över kvartal tre.

Nästa leveransfönster är i november. Både Model 3 Standard Range Plus (från Kina) och Performance (från USA) står dock med uppskattad leverans i augusti.

Om det är så att Tesla ska importera Model Y till Europa under kvartal tre så skulle pausen av Model 3 Long Range vara ett sätt att säkerställa att det finns resurser i leveransledet? Om Model Y ska levereras till Europa under kvartal tre, så lär det i alla fall bli känt inom kort.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.