Kampen om en batterifabrik i Sverige har börjat

Northvolt ska bli Europas största batterifabrik och företagets vd Peter Carlsson som har ett förflutet som logistikchef inom Tesla, har börjat flirta med svenska kommuner om en lämplig plats. En satsning som tros ge 2 500 nya jobb på orten.

En kommun behöver erbjuda 200 hektar mark, säkert energiförsörjning och logistikmöjligheter i toppklass för att fabriken ska bli så effektiv som möjlig. Fabriken ska producera batterier för bland annat elbilar. Den storskaliga fabriken ska bli Europas första för litiumjonbatterier och ska kunna producera den volym för att pressa ned priserna på batterierna.

Trots att bara 20 kommuner tillfrågades kom det ändå in anmälningar från 40 kommuner, så intresset är stort. Peter Carlsson säger till Di att de ska sätta sig ner och solla bland intressenterna, och välja ut fem kommuner att gå vidare med.

Vilka kommuner som anmält intresse är oklart, men byggstart ska ske 2019.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.