Junior-SM i racing blir elektriskt 2023 – tävlar i ombyggda Mini

Tidigare i vår berättade STCC att man ska börja köra banracing med elbilar. Det kommer från och med nästa år bli kraftfulla elbilar med 550 hästkrafter som ska tävla på en stadsbana i Helsingborg.

Nu är det också klart att juniorerna följer efter. Från och med 2023 kommer Junior-SM i racing bli 100% elektriskt. Världens första elektrifierade junior touring car-mästerskap går under namnet NXT Gen Cup.

– Det är med stor glädje som vi välkomnar NXT Gen Cup till STCC-helgerna nästa år, en satsning som passar helrätt till vår elektrifiering av STCC 2023 och samtidigt skapar en relevant karriärstege för juniorer, säger Micke Bern, vd för STCC.

Tävlingen är öppen för ungdomar i åldrarna 13 till 25 år. De kommer att tävla i racingbilen LRT NXT1 som är konstruerad av Lestrup Racing Team och i nära samarbete med ABB E-mobility. I grund och botten är racingbilen baserade på elbilen MINI Cooper SE.

Racingbilarna är framhjulsdrivna och har en 800-voltsdrivna. Motorn levererar mellan 190 till 230 hästkrafter. Genom en boost ska man kunna lägga till ytterligare 30 hästkrafter. Batteriet är på 30 kWh vilket ska vara fullt tillräckligt för tävlingen och kan snabbladdas med upp till 60 kW.

Den färdiga tävlingsbilen kommer STCC visa upp under STCC-helgen på Ring Knutstorp i Skåne den 22-23 juli.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.