Jim Farley: Planen är små billiga elbilar från Ford som kunderna självmant ska köpa

Fords VD Jim Farley har låtit sig intervjuas av CNBC News där han berättar om Fords planer framåt. Framträdandet kommer efter ett uttalandet där Jim Farley ville sätta ner foten en gång för alla.

Jim Farley är trött på politiken som kretsar kring elbilar och domedagsrykten om att Ford inte ska fortsätta satsa på elbilar. Sanningen är den att Ford kommer att fortsätta satsa på elbilar och kommer dessutom gå så långt att det inte kommer att handla om politiska direktiv som bestämmer när det stora skiftet till elbilar kommer att ske.

– Den stora brytpunkten för elbilar kommer att ske från konsumenthållet. Det när elbilar helt enkelt är bättre för fler kunder, bättre att köra, billigare att äga och lättare att integrera med i vardagen. Detta är verkligheten för miljoner redan idag, berättar Jim.

Jim menar att elbilen kan vara överlägsen redan idag, men slutligen för att fler ska köpa elbilar krävs det också nya produkter som möter kraven som de flesta har idag.

– Det är dags att verkligen ta ett kliv tillbaka och reflekreta över hur det är att faktiskt köra en elbil. Inte för att rädda klimater, men allt annat. Den faktiska mänskliga erfarenheter av att köra elbilar är underbar, säger Jim som är störtförjust i sin Ford F-150 Lightning efter en långresa med familjen.

Men för att nå en bredare målgrupp måste elbilarna genomgå om omfattande förändring och dessutom förändra hur bilisterna ser på sitt bilägande och vilken typ av bil de vill köra.

– Förarna måste börja falla för små bilar igen, istället för de stora, förklarar Jim.

Men det finns också utmaningar. Fords vinster kommer idag från större bilar men när det kommer till elbilar måste Ford ser hur de kan skapa lönsamhet från att sälja bilar som är mindre och billigare.

– Det måste till en radikal förändring som biltillverkare för att göra en lönsam bil. Det första vi måste göra är att verkligen lägga allt vårt krut på mindre, mer överkomliga elbilar, säger Jim i intervjun med CNBC.

– Dessa stora, enorma, enorma elbilar med massiva batterier kommer vi aldrig att tjäna pengar på. Bara batteriet kan kosta upp till 50 000 dollar… i den nivån kommer bilarna aldrig vara överkomliga, förklarar Jim.

Se hela intervjun nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.