Idag berättar statliga LKAB att man funnit en betydande mängd sällsynta jordartsmetaller i Kiruna. Det är resurser som bland annat är nödvändiga för tillverkning av elbilar.
LKAB har känt till fyndigheten ett tag men har inte vetat omfattningen. Den visar sig nu tillräckligt stor för att möta en stor del av EU:s framtida behov för tillverkning av de permanentmagneter som krävs för elmotorer i bland annat elbilar och vindkraftverk.
– Det här är goda nyheter inte bara för LKAB, regionen och för svenskarna utan även för Europa och för klimatet. Vi står inför ett utbudsproblem. Utan gruvor, inga elbilar, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.
Idag är Europa till stor del importberoende av dessa mineraler. Kina står för den största delen på marknaden. Fyndigheten i Kiruna är den största av sitt slag i Europa. Mer än en miljon ton sällsynta jordartsmetaller (REO) har lokaliserats.
– Vi har inte sett slutet på fyndigheten. Vi investerar stort för att komma vidare och räknar med att behöva ett antal år för att undersöka fyndigheten ytterligare för att skapa förutsättningar för att lönsamt och hållbart bryta den, säger Jan Moström.
Det kommer dock ta tid innan det kommer bli möjligt att kunna bryta mineralerna. Arbetet att få alla tillstånd på plats börjar nu, men det kan dröja 10 till 15 år innan den faktiska brytningen kan vara igång.

– Elektrifieringen, EU:s självförsörjning av mineraler och metaller och oberoende av Ryssland och Kina börjar i gruvan. Vi måste stärka de industriella värdekedjorna i Europa och skapa reella möjligheter för elektrifieringen av våra samhällen. Politiken måste ge industrin förutsättningar att ställa om mot en grön och fossilfri produktion. Här kan svensk gruvindustri spela en avgörande roll. Behovet av mineraler för att genomföra omställningen är stor, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Via Cision.
Kommentera