Iveco och E.ON i samarbete om laddinfrastruktur till eldrivna transportbilar

Italienska transportbilstillverkaren Iveco har nyligen lanserat sin helt elektriska transportbil Iveco eDaily. För att underlätta för fordonsägare satsar man nu också på laddinfrastruktur i Skandinavien.

För att göra det möjligt har Iveco ingått ett samarbete med energibolaget E.ON för laddlösningar i Sverige, Danmark och Norge. Målet är att fordonsägarna ska få hjälp med infrastrukturen som passar de logistik- och transportmönstren som de eldrivna transportbilarna kommer rulla efter.

– När Iveco har sålt en Iveco eDaily kommer E.ON till platsen med experterna och stöttar kunden med alla frågor de kan ha om laddarna. Om det finns tillräckligt med ström på adressen eller om nätanslutningen behöver uppgraderas. Om de sedan behöver ladda längs vägen får de ett laddkort så att de kan ladda på publika laddare. Allt det där hjälper vi till med, berättar Christian Hallelöv, Head of Global eTransport på E.ON.

En eldriven Iveco eDaily har tre löstagbara batterimoduler. På så vis kan också fordonets vikt, lastkapacitet och räckvidd anpassas efter de verkliga behoven. Även denna anpassning är något som ingår i lösningen när Iveco och E.ON tillsammans ser över behoven.

– Marknaden för transportbilar går den elektriska vägen och vi räknar med att marknadsandelen för elbilar i Sverige kommer att öka kraftigt de kommande åren. I Sverige är den för närvarande bara sju procent. Men försäljningen av transportbilar ökar varje månad och det råder ingen tvekan om att det är på den vägen det går, berättar Anders Nilsson, försäljningsdirektör för Iveco Sweden AB.

– Transportbranschen står inför en stor förändring, där laddning kan vara en utmaning. Det måste passa in i logistik- och transportmönstret, så det kräver ofta skräddarsydda lösningar, tillägger Anders Nilsson.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.