Investera miljarder i elbilar eller förlora, säger tysk minister

Volkswagen ID, konceptbild.

Tysklands finansminister är orolig över tyska biltillverkares position på den globala marknaden. Med starka varumärken som BMW, Audi och Volkswagen har Tyskland länge haft ledande positioner på bilmarknaden.

I en intervju till Reuters ska tyska finansministern Peter Altmajer ha sagt att han inte förstår varför de tyska biltillverkarna har tvekat så länge med att satsa på elbilen. Om tillverkarna inte satsar miljardbelopp kommer tyskarna få finna sig i att majoriteten av volymerna av elbilar, laddutrustning och batterier till elbilar kommer tillverkas i Asien och USA.

För den tyska regeringen är fokus att försöka stödja elektrifieringen genom incentiv, forskningsfinansiering och ökad infrastruktur. Men den största pressen ligger på biltillverkare att erbjuda prisvärda elbilar med tillräcklig prestanda och räckvidd. Och där måste tillverkarna satsa, enligt Peter.

Man ser helst att en övergång till eldrift och miljövänliga bilar sker genom utveckling och inte genom förbud (av dieselbilar), säger Peter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.