Intervju: Tesla och Elon Musk tror på fullt självkörande bilar redan nästa år

Elon Musk har mottagit utmärkelsen Axel Springer-priset i Berlin. Priset går till personer som är särskilt innovativa och som skapar och förändrar marknader, påverkar kultur och samtidigt tar sitt ansvar gentemot samhället.

Bakom motiveringen skriver Axel Springer: ”Elon är visionären bakom Tesla, SpaceX, Neuralink och The Boring Company, bland andra. Genom sin uppfinningsrika och innovativa anda har Elon revolutionerat flera industrier, från elektriska fordon och batterilagring till rymdresor”.

Utdelningen av utmärkelsen skedde i samband med ett entimmes långt program, där Elon fick tillfället att prata mer om framtiden och sina innovationer. En del handlade om Tesla och autonoma fordon.

”Autonom körning kommer vara en befrielse”

– Jag har inget emot att folk kör bil och folk kommer fortsätta köra bilar långt in i framtiden. Det kommer bara bli allt mer ovanligt. Det är kul att köra bil på slingrande landsvägar. Men det är inte fullt lika kul att pendla i stadstrafik med mycket trafik och trafikstockning, säger Elon Musk. Han förtydligar att autonom körning kommer vara en befrielse för den dagliga jobbpendlaren.

– Tio år från nu, kommer majoriteten av våra bilar att vara elektriska. Kanske omkring 70 till 80 procent av bilarna och nästan alla nya fordon kommer vara autonoma, säger Elon. Han förtydligar att inte alla bilar kommer vara autonoma. Det kommer ta ytterligare omkring 20 år att fasa ut äldre bilar om marknaden tillförs med fem procent nya bilar varje år.

– Jag är ganska självsäker på att vi kommer uppnå full självkörande förmåga och släppa det till våra Tesla-kunder nästa år. Men det finns en osäkerhet kring hur snabbt lagstiftning kan anpassa sig, förtydligar Elon.

– Om vi kan samla in data från miljarder kilometer autonom körning och jämföra statistiken med den mänskliga föraren så är det svårt att argumentera emot tekniken. Redan nu, med vår teknik idag, kan vi se att autopiliten i en Tesla är mycket säkare än den mänskliga föraren, säger Elon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.