Intervju med Elmacken i Gislaved som firar 1 år – insikter, tankar och framtiden

För ett år sedan besökte jag nyöppnade Elmacken vid handelsplatsen Smålandia i Gislaved, och träffade Haris Dzafic som står bakom satsningen. Stationen var och är fortfarande på många sätt unik och ett föredöme för hur man bygger en bra snabbladdningsstation.

När stationen öppnade förra året var det en av de första stationerna i Sverige som använde hårdvara från Kempower. Den är uppbyggd med en flexibel och dynamisk laddlösning med åtta laddpunkter som kan leverera en effekt på upp till 150 kW. Elmacken var också tidigt ute med ett fokus på enkel betalning. Här betalar användaren med kortbetalning eller Swish.

Nu närmar sig Elmackens ettårsjubileum och jag tog tillfället i akt och ställde några frågor till Haris om hur det första året som snabbladdningsentreprenör varit:

 Elmacken fyller snart ett år, hur känns det? 

– Känslan är på topp, Kristofer. 170 MWh levererade på första året av svensk fossilfri energi som motsvarar ungefär 85 000 mil för våra kunder. Stort tack till alla er som har laddat. Man blir lite rörd när man tänker på det, för två år sedan var det bara en idé som höll mig vaken om nätterna. Jag ser fram emot fler elbilar på vägarna där vi kan fortsätta att vara en del av omställningen till en fossilfri vagnpark, berättar Haris.

Hur har mottagandet varit kring Elmacken? Vilka reaktioner har du fått och hur har det påverkat Gislaved som region?  

– Fantastiskt bra reaktioner från alla lokala kunder och förbipasserande men även många utländska turister som besöker Gislaveds kommun där vi har en uppskattad betallösning som passar alla.

Många lärdommar

Elmacken i Gislaved – åtta laddplatser.

Året har så klart också inneburit utmaningar för Elmacken och det finns en hel del att lära sig och förbättra. En tuff nöt att knäcka är time-out-tider, alltså tiden användaren har på sig att starta laddningen efter att kabeln är kopplad till bilen. Startar laddningen inte inom den angivna tiden måste man koppla loss kabeln, och ansluta igen för att kunna starta laddningen. Det ställer så klart till det för vissa användare.

– Vissa biltillverkare har så lågt som 90 sekunder, vilket innebär att kunden inte hinner slutföra betalningen i tid och laddningen inte startar. Där har vi en lösning med QR-kod som gör att du kan göra betalningen innan du ansluter kabeln och komma runt problemet. Här vill jag hylla Volvo och Polestar som i särklass ger kunden längst fönster tidsmässigt från anslutning av kabeln till time-out, säger Haris.

– Inom snar framtid kommer en uppdaterad mjukvara från vår partner Vourity för att förenkla och snabba på processen vid kortbetalning. Senare kommer också dynamiska reservationer vid kortbetalning, idag har vi en statisk reservation om 350kr för att starta laddningen, fortsätter Haris.

Att starta upp en station utan någon tidigare erfarenhet har också gett en hel del nya insikter. Bland annat får man en inblick i beteendemönster hos elbilister. Alltifrån på vilka tider på dygnet man laddar, till hur länge eller vilken batterinivå de har när de kommer in till laddaren.

– En annan erfarenhet är att de bilar man tror ska ladda snabbast inte alltid gör det. Många bilar lider av kalla batterier större delen av året som påverkar laddtider, berättar Haris.

Framtiden för Elmacken

Haris har varit väldigt tydlig med att Elmacken ska vara ett föredöme för snabbladdning, med en bra teknisk lösning som alltid levererar. Hur kan det bli bättre och vilka utvecklingsplaner finns?

– Jo, jag funderar ofta på hur vi kan implementera fler smarta lösningar som underlättar för kunden. Vi har planer på en roaming-lösning för de som har ett konto redan via t.ex. Elli som man vill använda i stället för kort eller Swish. Men vill så klart även framåt kunna erbjuda Plug & Charge till en bredare publik via ISO 15118-2 standarden som våra laddare stöder, berättar Haris.

– I dagsläget erbjuder vi tjänsten ”elmacken Autostart” till företag. Där använder vi protokollet Autocharge. Det har fungerat otroligt bra med väldigt nöjda kunder som nyttjar den tjänsten hos oss, en kostnadsfri tjänst där man blir fakturerad för levererad energimängd, förklarar Haris och fortsätter:

– Vidare tittar vi på nya platser som vi kan etablera oss på om rätt förutsättningar finns.

Firar 1 år med kampanjpris

Finns det något viktigt att ta hänsyn till när det kommer till prissättningen på snabbladdning?

– Ett rimligt elpris och därmed milkostnad på offentliga stationer är en viktig del för att driva på den elektriska omställningen, det utan tvång på abonnemang. Vi kör en klassisk kWh-taxa. För att fira vårt 1-års jubileum kör vi 3,95kr/kWh under hela maj. Det passar förhoppningsvis bra nu när elbilister kanske kör lite mer och njuter av vårsolen. Vår ordinarie taxa är annars 4,95kr/kWh, berättar Harris.

Bästa tipsen i Smålandia

Elmacken ligger vid handelsområdet Smålandia där väg 26 och 27 möter varandra. Här finns både butiker och resturanger. Finns det något man inte får missa?

– Ja! Det är en trevlig laddplats med mycket saker att göra. Ta en god burgare på Hot Box Burger, besök Elgiganten intill eller handla mat på Willys. Eller varför inte besöka nyöppnade Stadium och hitta en snygg vårjacka?

Finns det något mer du vill tillägga innan vi avslutar intervjun?

– Jag vill återigen tacka alla kunder som laddat hos oss och välkomna alla nya kunder som får sin elbil under 2023, avslutar Harris.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.