Interaktiv grafik: Elbilarna ökar snabbt på de flesta marknaderna

Grafik: X/@electric_nick_

Antalet elbilar fortsätter att öka i Sverige och i veckan passade vi 320 000 elbilar registrerade för trafik i Sverige. Det innebär att vi hittills i år ökat antalet elbilar med fler än 100 000. I slutet av december 2022 fanns det 218 000 elbilar i Sverige.

För att visualisera den historiska utvecklingen har den österrikiska elbilsanalytikern Electric Nick summerat utvecklingen som elbilarna gjort på flera marknader. Däribland Sverige. Statistiken visar det totala antalet registrerade elbilar under ett decennium, och ställer den i förhållanden till övriga drivlinor.

Den visar tydligt att vi närmar oss tidpunkten för när majoriteten av alla nya personbilar i Sverige snart kommer att vara elbilar.

Elbilsandel i Sverige

Hittills i år ligger andelen elbilar i Sverige på 39 procent. I grafiken nedan kan du filtrera på löpande, månad, kvartal och år.

Elbilsandel i Danmark

En annan marknad som legat några år efter oss, men nu på senare tid har utvecklats i allt högre takt är Danmark. På en betydligt kortare tid har Danmark börjat närma sig samma andelar som i Sverige.

Elbilsandel i Österrike

Nicks hemmamarknad Österrike ligger några år efter oss, med en andel på runt 20 procent för tillfället.

Elbilsandel i Europa

I en mer kortfattad summering har Nick också redovisat den övergripande andelen elbilar på flera europeiska länder. Den visar Norge som den absoluta ledaren. Redan 2019 hade Norge en högre andel än vad Sverige hittills uppnått i år.

Endast före oss idag ligger Norge och Island. Det är också tydligt att våra grannländer Finland och Danmark snabbt ökat takten, mot föregående år och att de ökar snabbare än oss. De flesta marknaderna ligger idag på en elbilsandel över 15 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.