Indiska Tata Motors kan bygga batterifabrik i Storbritannien åt Jaguar och Land Rover

Ett avtal om att bygga en gigafabrik för elbilsbatterier i Storbritannien är nära att slutas, rapporterar BBC News. Bakom satsningen står indiska biljätten Tata Motors som också äger Jaguar Land Rover.

Enligt uppgifterna överväger Tata Motors om de ska bygga sin batterifabrik i Storbritannien eller Spanien. Men efter löften om subventioner och ekonomiska incitament från regeringen har Storbritannien seglat upp som det mest troliga alternativet.

Ledningen för Tata Motors förväntas flyga till London nästa vecka för att slutföra affären, noterar BBC News.

Fabriken skulle i så fall ligga i Somerset i sydvästra England. En etablering av en batterifabrik i landet är av särskild betydelse för Jaguar Land Rover som har produktion i landet och framåt ska öka sina investeringar inom elektrifiering. Senare i år kommer Jaguar att presentera en eldriven fyradörras GT-coupé.

Biltillverkare i landet sätter stor press på den brittiska regeringen att öppna upp för att det byggs flera batterifabriker i landet. Som följd av Brexit är det inte lika enkelt att tillgodoräkna sig öppnandet av batterifabriker i resten av Europa.

För två år sedan ryktades det om att även Tesla var intresserade av att etablera en fabrik i regionen. Men på den fronten har det varit tyst.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.