Indiska biljätten Tata bygger batterifabrik i Storbritannien åt Jaguar och Land Rover

Land Rover Range Rover PHEV. Pressbild.

Indiska Tata Sons, som äger jättekoncernen som inkluderar den lokala biltillverkaren Tata Motors ska bygga en batterifabrik för elbilar i Storbritannien. Anläggningen förväntas bli en av Europas största tillverkningsanläggningar för batteriet när den är klar till 2026.

Totalt kommer Tata Sons investera närmare 50 miljarder kronor i anläggningen. Den årliga produktionskapaciteten ska uppgå till 40 GWh årligen, motsvarande batterier till en halv miljon elbilar.

Både Jaguar och Land Rover ägs av Tata-koncernen, och satsningen kommer säkra de två märkenas omställning till elbilar. Jaguar lanserade sin första elbil redan 2018 och inför 2024 kommer snart också en första elbil från Land Rover.

– Vår investering på flera miljarder pund kommer att tillföra den senaste tekniken och hjälpa till att driva bilsektorns övergång till elektrisk mobilitet, förankrad av vår egen verksamhet Jaguar Land Rover, säger Natarajan Chandrasekaran, ordförande för Tata Sons.

I slutet på förra året delade JLR med sig av sina elektrifieringsplaner. Det inkluderar en process där Jaguar ska omarbeta sitt varumärke för att bli synonymt med lxyiga elbilar till 2025. Land Rover kommer fokusera på lyxiga eldrivna suvar.

Inom fem år har man lanserat sex stycken helt eldrivna modeller. Koncernen utvecklar just nu tre plattformar för de nya modellerna. Till 2030 kommer samtliga modeller hos Jaguar och Land Rover erbjudas som renodlade elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.