Ikea bygger 700 laddpunkter för elbilar – varav 16 snabbladdare per varuhus

Ikea ska installera fler laddpunkter vid sina varuhus. Totalt ska 700 nya laddpunkter tillkomma och av dessa är 280 snabbladdare. Utbyggnaden av laddstationerna sker i samarbete med laddoperatören Recharge.

Av laddpunkterna vid varuhusen så kommer, i de flesta fallen, 16 stycken vara snabbladdare med en kapacitet på över 150 kW. Installationerna är dessutom förberedda för att kunna utökas till 24 stycken snabbladdare per varuhus. 

Utbyggnaden startar nu och kommer att stå klar senast 2024 berättar Ikea i ett pressmeddelande. Ikea har också räknat ut att deras satsning ökar det svenska nätverket av snabbladdare med 18 procent.

– Satsningen bidrar till att vi kan nå våra ambitiösa mål kring mer hållbara transporter för kunder, medarbetare och hemleveranser, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige. 

Ikea kommer också använda laddstationerna till sina egna eldrivna fordon för hemleveranser. 

– Efterfrågan av hemleveranser ökar i alla länder och IKEA har ett stort ansvar att se till att dessa leveranser sker på ett mer hållbart sätt. När vi nu snart kan ladda våra lastbilar på samtliga varuhus tar vi även ett stort steg närmare målet om nollutsläpp för hemleveranser, avslutar Jonas Carlehed. 

Fakta om satsningen

  • Minst 700 laddpunkter i Sverige, varav 280 snabbladdare med en kapacitet över 150 kW och 420 standardladdare (AC, typ 2-kontakt). Laddarna ska fördelas över 30 IKEA-fastigheter runt om i landet och de 20 varuhusen. 
  • 8–16 snabbladdare per varuhus. Snabbladdarna har en kapacitet på mellan 150 och 300 kW. Laddstationerna ägs och sköts av Recharge.
  • Samt standardladdare varav 6 standardladdare för kunder  och 10 standardladdare för medarbetare.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.