IF Metalls strejk mot Tesla leder till debatt på Almedalen – livesändning

Den 17 oktober varslade IF Metall om strejk mot Tesla. Fackförbundet vill att Tesla tecknar kollektivavtal. Det var något som Tesla och många av de anställda inte var så direkt intresserade av. Sedan dess har IF Metall genom en rad sympatistrejker försökt förmå Tesla att ändra sig.

Det har nu gått nästan exakt åtta månader sedan strejken startade och ännu har fackförbundet inte haft några framgångar. Ämnet berör och leder ofta till hetsiga diskussioner både från de som stöttar den fackliga rörelsen och de som stöttar Tesla.

Nu ska konflikten diskuteras på Almedalen, och deltar i debatten gör både politiker, profiler från näringslivet och Tesla Club Sweden. Den stora frågan är: ”När har konflikträtten gått för långt?”

Imorgon (tisdag 25 juni 10:15) bjuder Almega in till debatt om strejken. Du kommer att kunna se den direkt i videospelaren nedanför:

I programmet skriver Almega: ”Den svenska modellen står inför betydande utmaningar, såsom sjunkande facklig anslutningsgrad, ett förändrat arbetsliv och en otidsenlig konflikträtt som riskerar att urholka betydelsen av att teckna kollektivavtal för företagen. De senaste månaderna har svensk arbetsmarknad kantats av den längsta arbetsmarknadskonflikten på 80 år.

Kollektivavtalsanslutna företag, där arbetsfred råder, dras genom sympatiåtgärder in i en konflikt som inte ser ut att ha något slut i sikte. Hur står sig den svenska konflikträtten? När har egentligen den svenska konflikträtten gått för långt?”

Deltagarlistan är lång:

  • Benjamin Dousa, vd, Företagarna
  • Lisa Pelling, statsvetare och chef, Arena Idé
  • Nils Karlson, professor och grundare, Ratio
  • Tibor Blomhäll, ordförande, Tesla Club Sweden
  • Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal
  • Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef, Almega
  • Oliver Rosengren, riksdagsledamot, Moderaterna
  • Adrian Magnusson, riksdagsledamot, Socialdemokraterna.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.