IF Metall stämmer Tesla på 100 000 kronor för brott mot MBL

IF Metall tar nu Tesla-striden till en helt ny nivå. Det genom en stämningsansökan där fackförbundet menar att Teslas svenska bolag TM Sweden brutit mot medbestämmandelagen (MBL). I handlingarna till Arbetsdomstolen framkommer det att IF Metall kräver Tesla på totalt 100 000 kronor.

Bakgrunden är att IF Metall i mars krävde insyn i Teslas svenska serviceverkstäder enligt MBL som dikterar ett företags skyldighet att lämna över information om facket begär det. Det gäller information som personalpolitik, företagets ekonomi och utveckling.

Lagen gäller oavsett om arbetsgivaren tecknat kollektivavtal eller inte, eftersom det räcker att facket har medlemmar på arbetsplatsen. De flesta verkstäderna ska ha varit tillmötesgående, med undantag för verkstaden i Uppsala

IF Metall menar därför att Tesla brutit lagen genom att inte lämna ut information om företagets ekonomi. Tesla å sin sida hänvisar enligt facket till den rådande arbetsmarknadskonflikten, vilket är en hållning som facket inte gått med på.

– Företaget har en skyldighet att självmant informera oss om hur verksamheten utvecklas. Det är ett sätt för oss att kunna känna till det vi behöver veta för att tillvarata våra medlemmars intressen, sade Tomas With, IF Metalls vice förbundsordförande till Arbetsvärlden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.