Idra ska leverera gigapressar till Volvos nya elbilsfabrik i Slovakien

Förra året meddelade Volvo Cars att man ska börja tillverka elbilar i Slovakien. Det genom att bygga Volvos tredje bilfabrik i Europa. Målet är att möta kundernas efterfrågan på elbilar och säkra upp för en framtida tillväxtpotential, löd pressmeddelandet i juli 2022.

Arbetet med bygget av fabriken har startat under 2023 med målet att installera all produktionsutrustning under 2024. Produktionen av nästa generationens elbilar från Volvo ska starta vid anläggningen under 2026.

Nu berättar italienska Idra Group som levererar stora pressar till bilindustrin att man ska leverera två pressar till Volvo-fabriken i Slovakien. Därmed får vi en bekräftelse på den nya konstruktionstekniken där karossdelar gjuts i större delar också ska användas vid den här anläggningen. Sedan tidigare har Volvo berättat att man bland annat ska börja använda tekniken i Torslanda. I Torslanda har Volvo börjat montera upp pressarna nu under hösten.

Pressbild (höhö) på press från Idra Group.

– De stora 9 000 tons-Gigapressarna blir några av de största pressgjutmaskinerna i Europa och representerar ett anmärkningsvärt steg framåt inom biltillverkningsteknik, skriver Idra Group.

Genom att gjuta bilen i större delar minskar man antalet steg i produktionsprocessen. Något som kommer göra produktionen effektivare och billigare. Det är dessutom en mer hållbar produktionsmetod som minskar både avfall och energiförbrukning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.