Idag får Sverige 100 000 elbilar – en dubblering från i fjol

Foto: Tesla

Idag når Sverige en ny milstolpe. Antalet elbilar registrerade för trafik i Sverige har nu passerat 100 000. Det är en dubblering jämfört med antalet elbilar som fanns registrerade i mitten av september förra året. Då passerade vi 50 000 elbilar.

Sveriges fem vanligaste elbilar är Tesla Model 3 (11,2 procent), Renault Zoe (8,3 procent), Kia e-Niro (7,9 procent), Nissan Leaf (7,7 procent) och Volkswagen ID.3 (6,5 procent).

De populäraste nyregistrerade modellerna under de senaste 12 månaderna (oktober-september) ser lite annorlunda ut. Här finns många nykomlingar. Topp fem är Volkswagen ID.3, Kia e-Niro, Volkswagen ID.4, Tesla Model 3 och MG ZS SUV.

Grupperade per bilmärke får vi fem stycken biltillverkare som tillsammans står för två tredjedelar av elbilsbeståendet i Sverige. Tesla har flest elbilar (20 procent), följt av Volkswagen (15 procent), Renault (12 procent), Nissan (10 procent) och Kia (9 procent).

Senaste 12 månaderna

Nybilsregistreringen månad för månad har varierat kraftigt under de senaste 12 månaderna. Flera efterlängtade modeller har gett ett rejält uppsving i statistiken under enskilda månader, men vi ser också att politiska åtgärder har påverkat försäljningen.

*september är inte en fullständig månad (till och med 27 september)

I december i fjol såg vi en storskalig lansering av Volkswagen ID.3 som stod för majoriteten av de nya elbilarna under den månaden. Året inleddes sedan svagt. I april väntade nämligen en höjd bonus för den som köpt en ny elbil. Från 60 000 till 70 000 kronor. Många väntade. Samma månad var det också premiär för Volkswagen ID.4.

Den 1 juli väntade nya sämre förmånsregler. Allt fler ville klämma in en ny tjänstebil innan juni var slut. Det gav ett tydligt avtryck i statistiken. Nu i september märker vi återigen början på en topp. Tesla Model Y har haft Sverigepremiär.

Hur beståendet av elbilar ökat månad för månad sedan 2014 ser du nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.