Hyundai ökar på satsningen med elbilar genom 17 nya modeller

Hyundai ska introducera 17 nya elbilar till 2030. Det blir elva modeller under märket Hyundai och sex modeller från lyxmärket Genesis. Det berättade Hyundai idag i samband med presentationen av sin färdplan framåt kring elektrifiering.

Mer specifikt blir det tre stycken sedanmodeller och sex stycken suvar från Hyundai. Till det lanserar man också en lätt eldriven transportbil och en ”ny typ” av modell.

I år kommer Hyundai lansera IONIQ 6 vilket är en sedanmodell som ska bygga på konceptet Hyundai Prophecy. År 2024 kommer Hyundai IONIQ 7 vilket blir en större suv.

Från Genesis kommer vi få se två personbilar och fyra suvar. En av dessa är elbilen Genesis GV70 som lanseras i år. Från 2025 kommer alla nya bilar från Genesis vara helt eldrivna.

Genesis GV70

– Hyundai accelererar framgångsrikt sin övergång till elektrifiering och blir en global ledare inom elbilar trots en utmanande affärsmiljö orsakad av den globala chipbristen och pågående pandemin, säger Hyundai-chefen Jaehoon Chang.

Idag tillverkar Hyundai elbilar i Sydkorea och Tjeckien. Planen framåt är att också starta upp tillverkningen av elbilar på fler marknader – först ut i år blir Indonesien där man öppnar en ny produktionslina för elbilar. Fler marknader kommer att följa.

År 2025 kommer Hyundai också introducera en ny plattform som är en vidareutveckling av E-GMP som sitter i Hyundai IONIQ 5. Plattformen får namnet IMA och kommer kunna utrustas med ett standardiserat batteri oavsett vilken modell det ska användas till. Även elmotorerna blir modulära och består av fem standardiserade motortyper. Det håller nere både kostnader men också vikten vilket ger en mer effektiv drivlina.

Hyundai har satt upp målet att ha en marknadsandel på 7 procent av den globala marknaden för elbilar till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.