Elbilar från Hyundai och Kia vinner, under tystnad, i Europa

Bilmarknaden i Europa skakades om rejält förra året när andelen elbilar tog ett rejält skutt till över 10 procent. Tesla fortsatte att dominera marknaden med Tesla Model 3 och nya Model Y samtidigt som Volkswagen lanserade nya modeller och levererade allt fler elbilar.

Analytikerna på Bloomberg utser trots det Hyundai och Kia som de stora vinnarna på marknaden. De båda sydkoreanska biltillverkaren var nämligen de som ökade mest på den Europeiska marknaden. Den snabba tillväxten har skett nära inpå helt obemärkbart.

Vägen till framgång för Hyundai och Kia i Europa har varit deras tidiga satsningar på elbilar, förklarar analytikerna. Innan efterfrågan på elbilar tog ordentligt med fart i Europa fanns inte alls samma efterfrågan på sydkoreanska bilar.

– Det var ganska lätt att förbise koreanska biltillverkare i Europa innan elbilarna började ta fart. VW-gruppen är en dominerande kraft i hela regionen, och nationella mästare i Tyskland, Frankrike och Italien. Patriotism lockade köpare i och runt sina hemländer, skriver Bloomberg.

Två modeller lockade

Det började med succé för Hyundai Kona Electric och Kia e-Niro. Efterfrågan på Hyundai Kona Electric var till och med så hög att Hyundai började tillverka bilen direkt på plats i Europa i början av 2020.

Bloomberg menade då att de två biltillverkarna inte ens egentligen försökte tillverka elbilar fullt ut. De båda modellerna var nämligen fyllda med kompromisser då ingen av de två modellerna var utvecklade på en dedikerad plattform för elbilar.

Sen dess har tillverkarna lanserat varsin elbil helt byggd från grunden. Det rör sig om elbilarna Hyundai IONIQ 5 och Kia EV6. Betydligt rymligare bilar, med bättre prestanda, längre räckvidd och snabbare laddning.

Bloomberg menar att Hyundai och Kias senaste prestationer är ett bevis på att någon av de mindre etablerade biltillverkarna har en verklig chans att utmana sina mer etablerade kollegor på marknaden.

Noterbart idag är att Kia e-Niro är den näst mest vanliga elbilen i Sverige. Det finns idag 10 782 Kia e-Niro i Sverige. Det är bara elbilen Tesla Model 3 som är mer förekommande i trafiken med 12 858 bilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.