Hyundai, Kia och Genesis har idag presenterat en ny global strategi för framtidens mjukvarudefinierade bilar (SDV). I korta drag innebär det elbilar som kan bli bättre och få nya funktioner genom trådlösa OTA-uppdateringar. Men det ska också ge snabbare produktutveckling och lägre kostnader.
Genom den nya strategin kommer koncernen kunna minska produktionstiden för nya bilar. Det innebär kortare tid för planering, design och tillverkning vilket uppnås genom en delad hård- och mjukvaruplattform över alla koncernens bilar.
Det kommer också öppna upp för nya nivåer av autonom körning och nya möjligheter till att leverera funktioner på beställning (Features on Demand). Kärnan är det egenutvecklade operativsystemet ccOS (Connected Car Operating System).
Mjukvaruppdateringar
En ny fordonsprogramvara ska stärka Hyundai Motor Groups förmåga att säkra fler och stabila intäktsströmmar genom att tillhandahålla nya fordonsfunktioner och funktionalitet. Det blir också möjligt att nyttja data till att erbjuda personliga uppkopplade tjänster för varje enskild kund.
Hyundai Motor Group introducerade initialt stöd för OTA-uppdatering 2021, och från 2023 kommer alla nya modeller från koncernen vara utrustade för att kunna ta emot uppdateringar. Det ska garantera att koncernens bilar förblir uppdaterade och får nya funktioner.
Redan nästa år lanserar koncernen ”funktioner på beställning” (Feature on Demand). Det kommer göra det möjligt för kunder att köpa eller abonnera på funktioner och tjänster som passar deras behov eller önskemål.
Ny plattform för elbilar
För att starta resan med SDV (mjukvarudefinierade bilar) har Hyundai Group skapat ett ”mjukvaruhus”. Det består av fem våningar (se bild nedan) som lägger grunden för den nya eran inom mobilitet. Hyundai kommer att börja arbete nerifrån och upp.

Det stora genomslaget kommer 2025. Då lanserar koncernen de första elbilarna baserade på två nya plattformar, eM och eS. Två plattformar som fullt ut blir helt mjukvarudefinierade. Här är det egenutvecklade operativsystemet ccOS kärnan.
eM-plattformen utvecklas specifikt för elbilar i alla segment och kommer att ge en 50-procentig förbättring av räckvidd jämfört med dagens elbilar. eM-plattformen utvecklas också för att stödja nivå 3 eller högre för autonom körning och får ett fullständigt OTA-stöd.

Plattformen eS är en elbilsplattform, av skateboard-typ, som är utvecklad för kommersiella specialfordon. Det kan till exempelvis vara fordon för logistik-, transport- och taxitjänster.
Kommentera