Elbilarna Hyundai IONIQ 5 och Renault 5 vinner priser för sin design

Designfokuserade sajten Car Design News delar årligen ut en nischad utmärkelse helt baserad på en bilars design. I juryn sitter så klart också bildesigners, bland annat från Maserati, Volvo och Volkswagen.

I år går utmärkelsen till två elbilar. Kategorin Production Car of the Year plockar Hyundai IONIQ 5 hem och kategorin Concept Car of the Year plockar Renault 5 hem.

– En gång då och då kommer en bil som gör att avtryck hos den innersta kretsen av bildesigners. Ioniq 5 är en sådan bil, säger Klaus Busse, designchef på Maserati.

Vidare hyllar jurymedlemmarna modellen som en ”gamechanger” med ”iögonfallande ytor och geometriska mönster” samtidigt som den bekväma interiören inspirerad av ett vardagsrum lyfts fram.

Foto: Renault

Konceptet Renault 5 hyllas för sin vackra blandning mellan retrodesign och en modern tolkning av sitt ikoniska förflutna. I ett pressutskick tackar Renault för utmärkelsen, och bekräftar också att mycket av det vi ser också kommer nå produktionsmodellen.

– Vi är oerhört stolta. Och vi är oerhört stolta över hur Renault 5 Prototype har mottagits både av pressen och av allmänt intresserade bilköpare. När Renault 5 är klar för försäljning 2024 kommer mer än 90% av dess yttre design vara identisk med prototypen”, säger Gilles Vidal, VD för Renault Design.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.