Hur bogserar man en elbil säkert?

Vi får många läsarfrågor om hur man bogserar en elbil eller hybridbilar. Det viktigaste är att veta att det skiljer sig åt från traditionella bilar med förbränningsmotorer. Som en klausul vill vi påpeka att man alltid bör konsultera elbilens manual, men vi beskriver också hur det ser ut generellt hos elbilarna nedan.

En elbil får väldigt sällan bogseras eller transporteras så att hjulen snurrar mot marken. Anledningen är att det kan resultera i att bilen överhettas och tar skada om bilens kylsystem är ur funktion. Extrem överhettning kan leda till att komponenter fattar eld.

Två sätt att bogsera elbilen

En elbilen bör alltid i första hand transporteras på ett transportfordon med flak. Detta är en typ av bogsering som fungerar för alla elbilar. Viktigt är att man också låser fast bilens hjul ordentligt under transporten.

Om elbilen ska transporteras av en bogserbil med hjulyft så kan det också vara viktigt att en dollyvagn används för bakhjulen. Det kan vara så att långvarig rotation i bilen utan fungerande kylsystem och annan övervakning kan skada bilen.

Exempel från Teslas användarmanual för Model S.

De flesta elbilarna kan också sättas i ett speciellt transportläge eller bogseringsläge. Denna funktionen är viktig att använda och liknas ofta vid att sätta en bil i neutral. Det är dock inte helt sant, då till exempel regenereringen fortfarande kan vara aktiv och skapar värme som under längre sträckor skadar bilen.

Renault Zoe tillåter till exempel vid totalt energiavbrott bogsering på väg efter att man satt bilen i bogseringsläge. Men vid alla andra fel ska alltid bilen transporteras på flak.

Att rulla elbilen en kortare sträcka

I vissa fall kan det vara nödvändigt att flytta elbilen en kortare sträcka. Till exempel för att komma åt elbilen med en bogserbil eller får den ur en parkeringsplats för omplacering. Mycket korta sträckor i låga hastigheter accepteras av de flesta tillverkarna.

Men både sträcka och hastighet är mycket begränsad. Tesla anger för Tesla Model S och Model 3 en sträcka på högst 10 meter med hastighet under 5 km/h.

Att bogsera med en elbil

Precis som att bogsera en elbil, så finns det också tydliga rekommendationer om att bogsera andra bilar med en elbil. Här finns en ganska tydlig gräns. Om din elbil till exempel inte får dra släpvagn, så bör du inte heller bogsera med den.

Sammanfattning

Hur du bogserar en elbil kan sammanfattas i följande standardsteg som fungerar för majoriteten av elbilarna:

  1. Rådgör alltid i bilens manual.
  2. Att bogsera på flak fungerar alltid.
  3. Undvik att rulla elbilen på marken i så stor utsträckning som möjligt.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.