Honda visar självkörande elbil för arbetsplatser – som en el-pickup utan hytt

Honda har visat upp det helt självkörande och eldrivna arbetsfordonet Honda AWV. AWV är en förkortning på Autonomous Work Vehicle eller autonomt arbetsfordon på svenska.

Honda AWV påminner något om en pickup, men utan förarhytt. Det mäter 1,3 meter i bredd, 3 meter i längd och 2 meter i höjden. På lastbädden som mäter 2,6 meter i längd och 1,3 meter i bredd är det möjligt att lasta upp till 907 kilo.

Fordonet är helt självkörande och har en toppfart på 16 km/h. Det är också möjligt för en operatör att fjärrstyra AWV, då är toppfarten 4 km/h. Batterikapaciteten är på 18,6 kWh vilket ska göra det möjligt att köra upp till 45 kilometer. Fordonet är konstruerat för att klara sig i 10 timmar under en typiskt normal arbetsdag.

För att ta sig runt på egen hand använder sig Honda AWV en uppsättning sensorer för att hålla koll på omgivningarna med radar och lidar för hinderdetektering. För fjärrstyrningen finns också en serie kameror så att operatörer kan se var fordonet är på väg.

Med hjälp av GPS-koordinater är det möjligt att programmera rutter för fordonet. De första testerna visar att fordonet klarar av att transportera och leverera material på en byggarbetsplats vid exakta tidpunkter utmed en förinställd rutt. Detta är den tredje generationen av Honda AWV.

Fordonet använder sig av teknik och komponenter som finns i Hondas personbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.