Honda tror på solid state-teknik för att sänka priset på elbilar

Biltillverkaren Honda har inte alls gjort samma rivstart med att lansera elbilar som många andra traditionella biltillverkare gjort. Hittills har vi endast sett en elbil i form av den lilla elbilen Honda e i Europa.

Honda har dock delat med sig av väldigt ambitiösa planer. Ambitionen är att lansera 30 nya elbilsmodeller fram till 2030. Under andra halvan av det här årtiondet hoppas man också på stora genombrott inom solid state-batterier.

Först 2026 kommer elbilsplattformen Honda e: Architecture som ska ligga till grund för många av det trettiotalet modeller som Honda pratat om.

Men det är just solid state-tekniken som Honda hoppas på. I en intervju med The Drive berättar Hondas vice-Vd Dave Gardner att dagens litiumjonbatteriteknik bara är en parantes ur kostnadsaspekt.

– Vi tror inte riktigt på den nuvarande litiumjonteknologin är den långsiktiga lösningen, säger Gardner till The Drive. Istället lyfter han upp solidstate-batterier ”som den stora avgörande pusselbiten för oss”.

Gardner menar att det är först när solid state-batteriet kommer som elbilen kan kunna utmana den traditionella bensinbilen prismässigt. Tekniken är långt ifrån klar, men det är först då ”det stora genombrottet kommer”.

Nästa år kommer Honda e:Ny1

Honda står dock inte helt still. Tidigare i år visade Honda upp ett nytt koncept på en elbil avsedd för den europeiska marknaden. Det är Honda e:Ny1 med planerad lansering under 2023.

E:Ny1 tar formen av en mellanstor suv med ambitionen att nischa in sig som en populär familjebil. I övrigt har Honda inte släppt några mer detaljer om modellen.

Honda har tidigare också visat teaserbilder på två helt eldrivna sportbilar som är på gång. Det rör sig om en exklusiv modell mot en begränsad målgrupp i sportbilssegmentet och en modell som ska nå en bredare grupp i segmentet. Men några ytterligare detaljer än så har vi inte fått.

Honda har också knutit avtal med många partners. Bland annat siktar man på att nå den amerikanska marknaden genom samarbeten med GM. Om två år lanserar man Honda Prolouge.

Honda har också tillsammans med Sony skapat ett gemensamt elbilsmärke med målet att lansera en första modell till 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.