Holländare dammar av gammalt elbilsmärke

Detroit Electric var ett varumärke på en elbil som tillverkades mellan 1907 och 1039. Totalt blev det 13 000 bilar. Sedan några år tillbaka har varumärket återigen väckts till liv i Nederländerna med nya ambitioner att tillverka elbilar.
Efter sju års utveckling har företaget nu kunnat avtäcka en roadster, kallad SP:01. Den har ett batteripack på 37kWh, ska ha en räckvidd på 288 kilometer och göra 0-100 på 3,9 sekunder.
Bilen ska vara smart och uppkopplad till din iPhone, där du kan kontrollera laddning och se andra status kring bilen. Intressant och unikt är att bilen även ska kunna fungera som strömkälla vid exempelvis strömavbrott.

Vidare har de stora planer på bildelning, och ser möjligheter i stil med Göteborgs Styr & Ställ, där du mot ett medlemskap kan låna en cykel på en station, och lämnar tillbaka den på valfri annan station. Idén att göra något liknande med en bil och bara betala för den tiden du behöver den ser Detroit Electric som en ny typ av ”bilägande” som är attraktivt för framtiden.

Det kommer mer

Roadstern SP:01 ligger till grund för kommande modeller från tillverkarna. Precis som Teslas strategi, så ska denna dyra och exklusiva roadster ge finansiering till en större sportbil. Dessa ska i sin tur finansiera en sedan som lanseras i början av 2019 och därefter följas av en SUV samma år. Sedanen uppges vara i storlek med Audi A6.

Det är snabba puckar, och det ska bli spännande att se om denna uppstickare lyckas ha en sedan redan i början av 2019. Även om SP:01 nu finns till försäljningen avslöjar de inget om intresset.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.