Idag levererade Tesla de första Model 3 till sina ägare

De första 30 produktionsklara Model 3.

Klockan 5.45 idag svensk tid startade Tesla överlämningseventet av de första Tesla Model 3. De första 15 minuterna ägnades åt lite historik och visioner. Därefter fick vi höra lite från ingenjörer inom Tesla – med hälsningar från batterifabriken och bilfabriken.

Klockan 6.05 kom Elon Musk in på scenen, körandes en Model 3.

Elon Musk berömmer sedan designteamet, som alla sitter i publiken. Med Model 3 ville Tesla ha en enkel och clean design – ”för det vill man ha i framtiden och den är här nu”, tillägger Elon till en jublande publik.

Anledningen till att bilen är så avskalad är för att i framtiden kommer alla bilar vara självkörande, något som Model 3 är förberett för. Tesla anser att vi inte behöver något onödigt i bilen förutom en stor skärm – som vi kan se på film eller arbeta på medan bilen kör.

Model 3 är designad för att vara riktigt enkel att bygga.  Det för att hålla nere tillverkningskostnaden och ge ett så lågt slutpris som möjligt. Totalt finns det ungefär 10 000 delar i en Model 3.

Säkerheten är också viktigt, och Elon jämför den med en Volvo S60, där Model 3 är mycket säkrare enligt Elon. (Dock tillägger Elon att Volvo är en riktigt säker bil också).

När kommer min Model 3?

Det är en fråga som Elon ofta får på Twitter – och han gick in på djupet och förklarade att det egentligen finns två stora ”flaskhalsar” när man bygger en bil. En att det är troligt många leverantörer när man bygger en bil. Det är många parter som ska komma upp i volym och det tar tid.

En annan flaskhals är Gigafabriken, som byggs just nu och byggs ut varje dag. Teslas batterikapacitet är just nu inte tillräckligt, men den ökar för varje dag. Och med det kommer kapacitet i bilfabriken öka.

Om man beställer en Model 3 idag, kommer man troligtvis få den i slutet på nästa år, avslutar Elon med.

Två Tesla Model 3

Tesla Model 3 kommer i två utföranden. Ett standardalternativ med en räckvidd på ungefär 35 mil och ett alternativ med nästan 50 mil.

Elon avslutade sedan eventet med ”Let’s hand over som cars” och kameran panorerade sedan över de 30 bilarna som stod parkerade i väntan på överlämning. 

Och med det, avslutar vi just nu med följande:

För 11 år sedan skrev Elon Musk en masterplan. Bygg en sportbil, använd de pengarna till att bygga en ekonomiskt överkomlig bil, och använd de pengarna till att bygga en ännu mer ekonomiskt överkomlig bil. Vi är där… Bra jobbat Elon!

En av de första ägarna kör iväg i sin nya Model 3.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.