Historiskt beslut kommer påskynda skiftet till elbilar – ryska oljan ska bort

Foto: Twitter/@vonderleyen

EU har fattat ett historiskt beslut. Inom fem år ska EU bli oberoende av ryska fossila bränslen som en konsekvens av Rysslands angrepp mot Ukraina.

Under våren ska kommissionen arbeta fram en plan på hur Europas beroende av rysk gas, olja och kol ska kunna fasas ut till 2027.

Planen ska presenteras i maj. Den ska stötta nödvändiga nationella och europeiska resurser. Kommissionen ska presentera alternativ till att optimera elmarknaden för att bättre kunna stödja en grön omställning.

– Denna kris har fått oss att ta vårt ansvar inför en ny verklighet. För det första vår plikt att fortsätta att säkerställa pålitlig, säker och prisvärd energiförsörjning till europeiska konsumenter. På medellång sikt innebär detta att vi blir av med vårt beroende av ryska fossila bränslen, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Den gröna omställningen kommer innebära att vi framöver kommer att få se större investeringar i förnyelsebar energi tillsammans med större satsningar för att påskynda skiftet till elbilar.

Stopp för skenande energipriser

Ursula von der Leyen fortsätter sedan med att påtala att både konsumenter och företag behöver stöttning nu till följd av skenande energipriser. Utöver prisreglering och statligt stöd får också medlemsstaterna möjlighet att beskatta oväntade vinster från energikoncerner. I slutet av mars kommer EU-kommissionen att presentera alternativ för att begränsa utbredningen av de stigande gas- och elpriserna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.