Helium i takboxen gav tredubblad räckvidd på elbilen

Forskare vid det anrika universitetet Lirpa i Österrike har av misstag upptäckt en banbrytande metod för att öka elbilars räckvidd och det har inget att göra med avancerade batterier eller revolutionerande motorer. Istället handlar det om en luftig idé som bokstavligen lyfter elbilarnas potential till nya höjder.

Genom ett oavsiktligt experiment där en av forskarna råkade fylla takboxen på sin elbil med helium, gjordes den sensationella upptäckten. Att tillsätta helium i takboxen förvandlade elbilens prestanda på ett sätt som ingen hade förutsett.

– Vi var helt förbluffade när vi såg resultaten. Räckvidden ökade dramatiskt. Det blev en tredubbling. Vi insåg snabbt att vi hade stött på något unikt, säger Dr. Franz Schmidt, forskningschef i teamet.

Helium, en gas med lägre densitet än luft, visade sig vara den hemliga ingrediensen. När heliumet fyllde takboxen minskade bilens totala vikt och luftmotståndet, vilket resulterade i en imponerande ökning av räckvidden.

– Det är som att ge elbilen vingar, tillägger Dr. Schmidt och skrattar till: ”Det gäller att fylla på med lagom mycket helium i takboxen, vi har förlorat en av våra tjänstebilar som stuckit upp i det blå”.

Elbilsförare världen över välkomnar nyheten med entusiasm och ser fram emot den dag då de kan skruva upp prestandan på sin elbil genom att fylla takboxen med helium.

Christoffer Gullin från Elbilsmagasinet som flitigt testar elbilar på sin Youtube-kanal har haft möjlighet att prova en av de första kommersiella prototyperna:

– Jo, alltså jag har inte behövt ladda elbilen sedan jag hämtade den. Det är imponerande, säger Gullin, men problemet är att den alldeles för enkelt blir luftburen vid vägbulorna hemma i kvarteret på Aprilgatan 1 där jag bor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.