Haveristatistik visar hur pålitliga elbilar är

Foto: Adobe Stock.

Tyska bilorganisationen ADAC har nu redovisat sin årliga haverirapport om vilka bilar som krånglade mest under 2022. För första gången ingår nu också elbilar i statistiken. Resultatet är så klart inte förvånande. Elbilar visar sig vara mer pålitliga än bilar med förbränningsmotorer.

ADAC har analyserat totalt 155 bilmodeller. En förutsättning för att komma med i statistiken är att det måste finnas minst 7000 registrerade bilar i Tyskland som funnits på vägarna i mer än två år. Elbilarna som platsat i statistiken är BMW i3, Renault Zoe, Volkswagen ID.3 och Tesla Model 3. Resterande 151 är alltså bilar med förbränningsmotorer.

ADAC noterar en punkt som är lika problematiskt på alla bilar, oavsett drivlina. Den vanligaste orsaken till ett haveri är startbatteriet – och så har det sett ut sedan 1967. Elbilar tycks inte heller vara undantagna.

Är elbilar mer pålitliga?

Så den stora frågan är, är elbilar mer benägna att gå sönder än bilar med förbränningsmotorer? ADAC pekar på ett uppenbart jämförelseproblem. I genomsnitt är medelåldern på alla registrerade bilar i Tyskland tio år medan den genomsnittliga elbilen är betydligt yngre.

Därför har ADAC brutit ut statistiken för att besvara just denna frågan. Man har därför jämfört förbränningsmotorer (både diesel och bensin) och elbilar med registreringsåret 2020.

Resultatet har ADAC redovisat med ett haveriindex per 1000 bilar. Procentuellt sett är haveririsken låg för båda fordonstyperna, bara 4,9 promille för elbilar och 6,9 promille för förbränningsbilar. Men i förhållande till varandra är skillnaderna stora.

Färre komponenter en fördel

Vid nedbrytning av statistiken i olika komponentgrupper kan man se var saker och ting är mest benägna att fela. I många grupper är haverigraden relativt snarlik mellan de två drivmedelsalternativen, medan den sticker ut på andra håll.

  • ADAC väljer att bortse från däck. Den genomsnittliga körsträckan för bilar med förbränningsmotorer är längre, vilket ökar risken för punktering.
  • När det kommer till Nycklar, lås, startspärr är det rimligt att anta att elbilar i större grad har kontaktlösa låsalternativ, exempelvis som telefonnycklar som gör att föraren är mindre benägen att "låsa in nyckeln i bilen".
  • När det kommer till Motor, motorstyrning och högspänningssystemet är skillnaderna betydligt större. Här har elbilar en stor fördel med att konstruktionen helt enkelt är enklare i elmotorer jämfört med en förbränningsmotorer. Färre komponenter innebär helt enkelt färre fel.

ADAC påpekar dock att jämförelsen ändå kanske inte är rättvis och att det kommer bli mer intressant att följa elbilar och jämföra dem med förbränningsbilar på längre sikt. Dessutom har elbilar idag generellt ett högre inköpspris, noterar ADAC som tror att tillverkarna därför i större utsträckning drar sig för att tulla på kvalitén.

ADAC kommer fortsätta följa haveristatistik under de kommande åren för att kunna jämföra också äldre bilar med vandra.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.