Här öppnar Shells nya laddstation för framtiden

Foto: St1

Idag öppnade Shell en ny toppmodern station i Lonelier utanför Kristiansand i Norge. Stationen som man valt att kalla för energistation har fokus på framtidens bränsle. Utöver att erbjuda traditionellt fossilt bränsle har stationen också 31 elbilsladdare, varav 16 är snabbladdare. De flesta av dem är också placerade under tak.

De 16 snabbladdarna har ett fullt stöd för elbilar med både 400- och 800-voltsarkitektur. Vid 800 volt kan snabbladdarna leverera effekter på upp till 400 kW och i övriga fall är den maximala effekten på 200 kW. Modern lastbalansering säkerställer att effekten fördelas dynamiskt och så optimalt som möjligt mellan laddpunkterna.

De flesta snabbladdarna vid energistationen följer CCS-standarden som är den mest vanliga kontakten på elbilar idag. Men man har också tagit hänsyn till förare av exempelvis Nissan Leaf och erbjuder ett par snabbladdare med Chademo-kontakt. Varje laddpunkt har också en kortbetalningsterminal för enkel betalning.

Intill stationen finns också en pendelparkering med destinationsladdare. På sikt planerar Shell också laddinfrastruktur för tung trafik och i anslutning till området finns redan en viloplats för den tunga trafiken.

Bland faciliteterna på plats finns duschar, toaletter och matservering dygnet runt. Dessutom finns det ett utegym, lekplats och rastplats för hundar vid anläggningen.

– Vi är mycket tacksamma för att Nye Veier har gett oss förtroendet att bygga och driva den nya anläggningen vid Lonelier. I arbetet med att planera anläggningen har vi valt att hitta bra lösningar för de olika trafikantgrupperna. Fokus har varit att underlätta vila och påfyllning av energi för alla, berättar Bård Granerud, etableringschef på St1.

Detaljhandelsdirektör Anita Sørlundsengen, borgmästare Jan Oddvar Skisland och etableringschef Bård Granerud. Foto: St1.

Stationen invigdes av Jan Oddvar Skisland som är borgmästare i Kristiansand. Jan berättar att han fått många reaktioner kring den nya energistationen:

– Det här är faktiskt min första öppning av en energistation. Folk runt omkring mig har blivit lite förvirrade och jag har fått förklara vad det är. Jag är helt säker på att det är en tillfällig reaktion. I framtiden kommer borgmästare i Kristiansand bara att öppna energistationer. Jag tror att det här blir ett exempel att ta efter när vi ska ge energi till både människor och fordon, sa Jan Oddvar Skisland i samband med en bandklippning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.