Här krockar Polestar den kommande elbilen Polestar 5

Polestar har i ett par år filat på sin nästa elbil Polestar 5 som lanseras 2025. Tidigare gick den under arbetsnamnet Precept och i en miniserie på Youtube har vi kunnat följa utvecklingsarbetet.

I det senaste avsnittet av serien Concept to Car får vi nu möta Helen Mossop som är en del av säkerhetsteamet på Polestar när det är dags för 5 att genomgå ett krocktest. Hon beskriver utmaningarna med att kombinera design och säkerhet och visar hur Polestar arbetar för att skapa så säkra bilar som bara möjligt.

I detta krocktestet skjuts Polestar 5 i sidled i 32 km/h mot en stel och smal stolpe. Vi får lära oss att utmaningarna inte bara ligger i att skydda sidan som träffar stolpen. Nästan hälften av alla passagerares skador som uppstår vid en sidokollision uppstår på den motsatta sidan från där kollisionen inträffar. Detta är något som säkerhetsteamet måste ta hänsyn till.

Kolla in avsnitt 11 av miniserien nedanför:

Polestar 5 lanseras nästa år och blir en rejält kraftfull bil – vilket så klart ställer extra höga krav på säkerheten. Polestar har avslöjat att den kommande elbilen kommer att vara baserad på ett 800-voltssystem och får två motorer som tillsammans levererar 650 kW (884 hk) och 900 Nm.

Vi kanske också kan förvänta oss att Polestar 5 kommer få ett helt nytt revolutionerande batteri som ska kunna laddas extremt snabbt. Polestar har nämligen testat snabbladdande batteriteknik från StoreDote. I den senaste demonstrationen laddade Polestar 5 från 10 till 80 procent på 10 minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.