Här är Rimacs självkörande robottaxi Verne

Mate Rimac som grundade supersportbilstillverkaren Rimac Automobili har nu expanderat till en helt ny bransch. Nämligen robottaxis, som dessutom ska börja rulla så snart som 2026 i flera städer i Kroatien.

Utvecklingen har skett vid Rimacs nya campus utanför Zagreb och som partner har man också mobilitetsföretaget Mobileye. Den självkörande elbilen som fått namnet Verne använder sig av deras Mobileye Drive-system som inkluderar en uppsättning kameror, lidar och radar-sensorer.

Den eldrivna bilen har plats för två passagerare. I kupén som nås genom två skjutdörrar finns bekväma stolar och en stor bred skärm på 43 tum. Här kan man både njuta av underhållning eller ta viktiga konferenssamtal.

Bilen är tydligt utformad för ändamålet helt utan någon ratt och som passagerare är det bara att luta sig tillbaka och åka med. Saker som trådlös mobilladdning, mugghållare och ett mediasystem med 17 högtalare kan säkert komma till nytta. Mediasystemet och andra funktioner når man genom samma mobilapp som man bokar robottaxin genom.

Notera takluckan, den är rund.

Hittills ska det nya mobilitetsföretaget Verne ha tecknat avtal med elva olika städer, och man har förhandlingar med ytterligare 30 stycken. I varje stad där Verne kommer att finnas kommer man att sätta upp en stor central hub, där bilarna laddas, tvättas och inspekteras. De nya bilarna ska tillverkas i en ny fabrik i Zagreb.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.