Här är nya elbilen Smart #1 – kompakt, charmig elbil med 440 km i räckvidd

Biltillverkaren Smart har idag visat upp sin första helt från grunden byggda elbil. Modellen med det passande namnet Smart #1 tar formen av en kompakt elbil med en längd på 4,2 meter. Ungefär två decimeter större än Renault Zoe.

Uttrycksmässigt sticker bilen ut ordentligt. Bilen består genomgående av mjuka böljande rörelser, både exteriört och interiört. Allt kompletteras med små finurliga grafiska detaljer och inslag som genomsyrar hela fordonet. Ett formspråk som ska bli signumet för ”nya Smart” som är samägt av Mercedes och Geely.

– Den nya smart #1 står för återstarten av det smarta varumärket och visar upp vårt nya design-DNA av Sensual Producty, säger Gorden Wagener, Chief Design Officer Mercedes-Benz Group AG.

– Den är vuxen, cool och förkroppsligar skönhet med smarta lösningar. Därför är den nya, fräscht och förtrollande. Vår nya smart #1 har potential att göra smart till ett ledande designvarumärke, tillägger Gordon.

Smart #1 är bakhjulsdriven med en motor som levererar 200 kW (272 hk). Toppfarten är 180 km/h. I bilen sitter ett batteri på 66 kWh som ska ge en räckvidd på mellan 420 och 440 kilometer.

Snabbladdning är möjlig med upp till 150 kW. Det innebär att det tar strax under 30 minuter att ladda från 10 till 80 procent. AC-ombordladdaren för hemmaladdning ska klara upp till 22 kW.

Interiören

I kupén blandar Smart både färger och material. Allt knyts samman av mjuka, svepande böljande rörelser. Tydligt i fokus finns bilens mittskärm på 12,8 tum där bilens infotainmentsystem och de flesta kontroller för bilen finns. Bakom ratten finns en 9,2-tums instrumentpanel som kompletteras med en heads-up-display på 10 tum.

Hjulbasen på 2,75 m ska ge gott om utrymme i kupén som har plats för fem personer. I bagaget lastar bilen 273 liter. Om man fäller den bakre stolsraden lastar bilen istället 411 liter. Dessutom finns det en frunk under huven som rymmer 15 liter vilket är ett perfekt förvaringsutrymme för laddkabeln.

Precis som alla moderna bilar idag är Smart fullt uppkopplad och har ett smart AI-system som anpassar bilen och underlättar upplevelsen för den specifika föraren. Genom OTA-uppdateringar ska bilen kunna förbättras över tid.

– Vi är mycket stolta över att äntligen kunna visa produktionsversionen av vår smarta #1. Det är inte bara en symbol för vårt nya smarta tillvägagångssätt, utan det är också kärnan i allt som kommer. Med det nya varumärket kommer vi att lägga ett ännu större fokus på en sömlös mobilitetsupplevelse, avslutar Europechefen Dirk Adelmann.

Smart delade inte med sig om när försäljningen kommer starta. Vi fick inte heller några prisdetaljer. Förväntningen är att modellen först kommer lanseras i Kina för att sedan introduceras på europeiska marknader.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.