Här är elbilarna Volkswagen ska revolutionera världen med

Volkswagens helt från grunden byggda elbilar går under samlingsnamnet I.D. Gemensamt för de alla bilarna är att de bygger på samma bottenplatta. Man kalar den för MEB. MEB kan snabbladda upp till 125 kW och ska ha en räckvidd på ända upp till 55 mil för de stora batteripaketen. Det är denna konstruktion som ska bana vägen åt fem nya bilar som ska göra VW till en ledare på elbilsfronten.

Fram till 2025 ska man ha byggt över 10 miljoner eldrivna bilar på plattformen. Man ska göra om resan man gjorde med VW Beetle – bygga en bil som alla kunde köpa. Men nu på el. Först ut är en liten elbil i Golf-klassen som ska bli den nya folkelbilen.

Bilen har gått under namnet I.D. Lite senare källor hävdar att namnet kommer vara Volkswagen Neo. Det som gör bilen unik är att den troligtvis kommer kosta omkring 250 000kr. En prisvärd elbil när den går till produktion i slutet av nästa år.

Volkswagen ID, konceptbild från Paris Auto Show.

Priset 250 000kr avser nog Volkswagen ID, utrustad med det lilla batteripaketet på 48 kWh. Senare har man sagt att ex. I.D. Buzz Cargo (längre ner i artikeln) kan utrustas med ett batteri på ändå upp till 111kWh och det är det batteriet som kan ge en räckvidd på upp till 55 mil på varubilen.

Nästa modell är SUV:en Volkswagen I.D. Crozz. Ett strategiskt val i ett segment av större bilar. Crozz kommer att komma kort efter I.D., alltså under 2020. Mycket mer än så vet vi inte idag.

Foto: RoadShow

Det är troligtvis också på denna bil som VW:s systerföretag Skoda kommer basera sin första elbil på. Den har man redan visat upp en prototyp på, bland annat i Norge.

Fler spännande modeller

Sedan kommer ett gäng riktigt spännande modeller från Volkswagen, bland annat den ikoniska minibussen som gör entré igen. Det är ID Buzz som är en helt eldriven minivan som kommer 2022.

Utifrån I.D. Buzz planerar man också att bygga en skåpbil eller varubil. Den har man gett namnet I.D. Buzz Cargo. Bland annat utrustad med 230-uttag för hantverkaren som valt att ha bilen som tjänstefordon. En räckvidd på upp till 55 mil ska vara tillräckligt för de flesta.

Volkswagen femte bil i elbils-racet är I.D. Vizzion. Bilen kommer 2022 och kommer bland annat vara helt självkörande. Konceptbilen visar en sportig sedan, med fyra sköna stolar och ingen ratt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.