Här är e-handelsjätten Amazons första helt eldrivna transportbil – utvecklad av Rivian

Det är numera officiellt att den digitala handelsplatsen Amazon i en nära framtid öppnar i Sverige. E-handelsjätten har desto fler strängar på sin lyra än nätshopping, till exempel den egna streamingtjänst Prime och matbutikerna Go. Dessutom har man nu utvecklat sina egna eldrivna transportbilar tillsammans med Rivian.

– När vi påbörjade planerna att bygga våra egna skräddarsydda eldrivna leveransfordon med Rivian visste vi att de behövde överträffa alla andra leveransfordon på marknaden. Vi ville att förarna skulle älska att köra bilarna och att kunderna skulle känna glädje när de såg de köra genom bostadsområderna, säger Ross Rachey, chef för Amazons fordonspark.

Nu visar Amazon upp de eldrivna transportbilarna för omvärlden. Till att börja med har Amazon beställt 10 000 transportbilar som ska vara i trafik världen över fram till 2022. Målet är sedan att till 2030 ha 100 000 bilar i trafik. För att sedan till 2040 var helt koldioxidneutral.

Bland funktionerna som finns förarassistanssystem för både motorväg och tätbygd, en serie kameror ger en 360-gradersvy för maximal sikt runt bilen och röststyrning via Amazons egna röststyrningssystem Alexa ska underlätta för föraren.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.