Här är 11 eldrivna pickuper att hålla koll på – hittills finns bara en i Sverige

Den svenska marknaden för pickuper är inte direkt jättestor. Historiskt har det registrerats upp till 10 000 pickuper om året i Sverige. På senare år har den siffran också börjat sjunka till följd av allt dyrare ägandekostnader förknippade med bensinslukande pickuper.

Därför är det uppmuntrande att det finns flera biltillverkare som satsar på eldrivna pickuper. Ännu finns det bara en helt eldriven pickup som är lanserad i Sverige. Men det är också kul att se vad som är på gång och vad som kanske kan komma till Sverige.

Här kommer därför en lista på eldrivna pickuper att hålla koll på. En del är lanserade på vissa marknader, och andra är fortfarande under utveckling.

Rivian R1T

Amerikanska Rivian var först ut att starta kundleveranserna av el-pickup. Det rör sig om Rivian R1T som företaget började leverera under förra hösten i USA. Pickupen har hyllats för smarta lösningar och fiffiga innovationer. Ännu finns inga officiella uppgifter om Rivian kommer till Sverige och Europa. Tidiga rykten sa dock 2022, men det är antagligen inte aktuellt.

Rivian R1T har i lanseringsversionen en kraftfull drivlina. Bland annat ska den klara sprinten 0-100 km/h på 3 sekunder och på en laddning ska den nå 480 kilometer. Den ska kunna lasta 800 kilo på flaket och dra upp till 5 ton (i USA).

Ford F-150 Lightning

Pressbild: Ford

Strax efter Rivian lanserade Ford sin eldrivna pickup F-150 Lightning i USA. Till skillnad från Rivian så har Ford valt ett mer nedtonat formspråk – en klassisk pickup helt enkelt.

I utförandet med det största batteriet får F-150 Lightning en räckvidd på upp till 480 kilometer. Med den kraftfullaste motorn får den 563 hästkrafter och ska klara 0–100 km/h på 4,7 sekunder. På flaket kan den lasta närmre tusen kilo och får med det största dragpaketet dra 4,5 ton i USA.

Idag finns inga officiella uppgifter om Ford F-150 kommer till Sverige.

Maxus eT90

Kinesiska Maxus har lanserat den eldrivna pickupen eT90. Det här är den första pickupen som är bekräftad för en lansering i Sverige. De första bilarna ska komma mot slutet av november.

Maxus blir bakhjulsdriven och får en motor med en effekt på upp till 150 kW (204 hk). Den får lasta 1 000 kilo på flaket och kommer också erbjudas med dragkrok. Dragvikten är dock inte fastställd.

Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck är antagligen världens mest kända pickupen. Med sitt spektakulära utseende, som man antingen älskar eller hatar, tog Tesla världen med storm. De senaste uppgifterna säger att produktionen ska starta nästa år.

Det är dock inte klart om Tesla Cybertruck kommer till Sverige. I sitt nuvarande format skulle den inte bli godkänd för trafik enligt EU:s regelverk. Den är helt enkelt för stor.

På senare tid har Tesla plockat ner uppgifterna om prestanda och kapaciteten för pickupen. Men det kommer bli ett kraftpaket. Tidigare har Tesla nämnt uppgifter som 0–100 km/h runt tre sekunder, en räckvidd på 800 kilometer, lastvikt på 1,5 ton och en dragkapacitet uppåt 6 ton i toppmodellerna.

Radar RD6

Nyligen visade Volvoägaren Geely en eldriven pickup och man valde då att lansera den under ett helt nytt bilmärke. Det fick bli under namnet Radar och modellbeteckningen är RD6.

Målet med Radar är eldrivna pickuper (och senare stadsjeepar) med fokus på äventyraren. Det ska helt enkelt vara ”en pickup för att utforska naturen med”. Ännu har Geely inte avslöjat några specifikationer om pickupen. Om Radar RD6 kommer till Sverige återstår också att se.

Volkswagen pickup

Förra våren visade Volkswagen upp en konceptidé på en pickup. Det i form av en Volkswagen ID. Buzz som helt enkelt fått en lastbädd. Om ID. Buzz blir pickup återstår att se, Volkswagen var tydliga med att det var ett koncept och man mest ville ventilera idéen.

Hummer EV

En av den senare tidens mer spektakulära pickup-lanseringar är antagligen mastodonten Hummer EV. Hummer EV är en dyr pickup (1,2 miljoner kronor och uppåt) med ett stort avtryck.

Tre motorer ska ge 1 000 hästkrafter och på tre sekunder tar den dig från noll till 100 km/h. Räckvidden på en laddning tar sig från 0–100 km/h på runt tre sekunder. Det stora batteriepaketet på 210 kWh ger en räckvidd på 560 kilometer. Om Hummer EV någonsin kommer till Sverige återstår att se.

RAM 1500

RAM är ytterligare en populär tillverkare av pickuper i USA. Den mest kända modellen är RAM 1500. Sedan något år tillbaka är det klart att även den kommer med eldrift. Tidsmässigt ligger den dock en bit bort – först 2024 ska den bli presenterad.

Chevrolet Silverado

Amerikanska Chevrolet som är stora på pickuper i USA presenterande nyligen sitt svar på konkurrensen från de amerikanska kollegorna. Det i form av en eldriven version av Silverado.

Det vi får se är en fyrhjulsdriven pickup med 664 hästkrafter, som ska klara 0–100 km/h på 4,5 sekunder och ska ha en räckvidd på upp till 640 kilometer. På kroken får den i USA dra 3 ton och får lasta 500 kg på flaket.

De första leveranserna ska i USA starta under nästa år. Om eldrivna Chevrolet Silverado kommer till Sverige är inte klart ännu.

Lordstown Endurance

Ännu en amerikansk uppstickare är Lordstown Motors som ska lansera den eldrivna pickupen Endurance. Precis som Ford F-150 Lightning eller Rivian R1T siktar man på att bli en riktig arbetshäst.

Lordstown har valt att utrusta sin pickup med fyra navmotorer. Bland specifikationerna nämner Lordstown ett batteri på 109 kWh med en räckvidd på runt 400 kilometer.

Produktionen ska starta senare i år – med de första leveranserna i USA strax efter. En möjlig lansering i Sverige är antagligen långt bort, Lordstown Motors är fortfarande i ett väldigt tidigt skede.

Alpha Wolf

Vi rundar av listan med denna tuffing från startupbolaget Alpha. Alpha Wolf är en eldriven och retroinspirerade pickup ska gå i produktion nästa år.

Bland specifikationerna nämner Alpha ett batteri på 75 kWh och en räckvidd på runt 400 kilometer. Alpha har som mål att hålla nere priserna, och i USA är målpriset runt 360 000 kronor. Den får dra runt 1 300 kilo på dragkroken.

Alpha Motors har planer på att lansera i Europa men nämner inga konkreta tidsramar.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.